Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gözler TBMM Genel Kurulu’nda: Olağanüstü toplantıda AYM’nin Can Atalay kararı okutulacak mı?


TBMM bugün, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildiği halde cezaevinden tahliye edilmeyen Can Atalay için toplanıyor.

Atalay’ın durumu uzun zamandır siyasetin önemli gündem maddelerinden biri. Muhalefet, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararının TBMM’de okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin iadesi sürecinin başlamasını istiyor.

Geçtiğimiz hafta TİP, CHP, DEM Parti, EMEP, Saadet Partisi ve DEVA Partisi’nden milletvekilleri ortak bir dilekçeyle TBMM Genel Sekreterliği’ne başvurarak, 30 Temmuz’da tatile giren Meclis’te 16 Ağustos’ta Can Atalay hakkında genel görüşme yapılmasını talep etti.

Genel sekterlik bu talebi TBMM Başkanlığı’na iletti ve başkanlık 16 Ağustos Cuma günü toplantı için hazırlıkların yapılması talimatı verdi.

AYM 22 Şubat’ta Yargıtay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının “yok hükmünde olduğunu” açıklamış, gerekçeli karar 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Olağanüstü toplantıya muhalefet partileriyle birlikte AK Parti de katılacak.

AK Parti’nin Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP ise Genel Kurul’da yer almayacak. Partiden yapılan açıklamada Anayasa Mahkemesi için “milli güvenlik sorunu”, Can Atalay için “vatan haini” ifadesi kullanıldı ve “Çağrıya itibar etmeyeceğiz” denildi.

Olağanüstü toplantıyı Bekir Bozdağ yönetecek

Atalay hakkındaki AYM kararının genel kurulda okutulup okutulmayacağı ise hala belirsizliğini koruyor.

Genel kurulda başkanlık sırası CHP’li Gülizar Biçer Karaca’daydı.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Karaca, “Toplantı Meclis kapalıyken düzenleneceği için yetki TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’ta, görevi bana vermesini beklemiyorum” dedi.

Süreç tam da Karaca’nın dediği şekilde gelişti ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş genel görüşmeyi yönetme görevini bir başka Başkan Vekili AK Parti’li Bekir Bozdağ’a verdi.

Can Atalay bu toplantı sonrası Meclis’e dönebilir mi?

Olağanüstü toplantılar, Meclis üye tam sayısının beşte birinin imzasıyla yapılabiliyor. Bu da 120 milletvekilinin onayı anlamına geliyor.

Bugünkü toplantı, muhalefet partilerinin ısrarlı taleplerine rağmen 28 aydır cezaevinde bulunan Atalay’a kesin olarak Meclis yolunu açacak bir gelişme olarak görülmüyor.

Bugün AYM’nin kararının yeniden okunması halinde dahi infaz savcısı tahliye işlemi yapmadan Can Atalay Hatay milletvekili olmak için Meclis’te yemin edemiyor.

Adalet Bakanı’ndan Can Atalay açıklaması: “Meclis’in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil”

Önceki gün CNN Türk canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Can Atalay’ın tahliyesinin gündemde olmadığını ifade etti.

Adalet Bakanı, “Kesin hüküm okunduğunda TBMM’de vekilliği düşüyor. Bu da kalkmış değil. Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar söz konusu. AYM burada Meclis’in bir işlevi söz konusu olmadığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına dair bir karar verdi. Burada Meclis’in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil. Cuma günkü görüşmelerde muhalefet, iktidar ve partiler görüşlerini ifade edecektir” diye konuştu.

Atalay’dan Genel Kurul öncesi mesaj

Bu arada Can Atalay, toplantı öncesi sosyal medya hesabından TBMM Başkanlığı’na bir mesaj gönderdi.

Atalay mesajında, “AYM kararı Meclis’te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, yalnızca Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, yeniden Anayasa’nın yok sayılması anlamına gelecek böylesi ağır bir sorumluluk altına sokulmayacağına inanıyorum” dedi.

Can Atalay, adının “milletvekilliği sona erenler” listesinden çıkarılmasını, özlük haklarının iade edilmesini ve komisyon üyeliğinin tekrar tesis edilmesini beklediğini belirtti.

Exit mobile version