Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’yi aç bırakmanın ‘adil ve ahlaki’ olabileceğini söyleyen İsrailli bakana, Batılı ülkelerden kınama

Gazze’yi aç bırakmanın ‘adil ve ahlaki’ olabileceğini söyleyen İsrailli bakana, Batılı ülkelerden kınama


Gazze’de milyonlarca insanın açlıktan ölmesinin ‘haklı ve ahlaki’ olabileceğini söyleyen İsrailli bakan; AB, İngiltere ve Fransa tarafından kınandı. Batılı ülkeler, İsrail hükümetini Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in yorumlarıyla arasına mesafe koymaya çağırdı.

İsrail Finans Bakanı Bezalel Smotrich Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Dünyada hiç kimse, rehineleri kurtarmak için haklı ve ahlaki olsa bile, 2 milyon insanı aç bırakmamıza izin vermez.” şeklinde konuşmuş, aşırı sağcı bakanın ifadeleri büyük tepki toplamıştı.

AB, sivillerin kasıtlı olarak aç bırakılmasının bir “savaş suçu” olduğunu ve İsrail hükümetinin aşırı sağcı bakanın sözleriyle arasına “kesin bir mesafe koymasını” beklediğini söyledi.

Fransalı yetkililer de Smotrich’i eleştirerek, Gazze halkına insani yardım sağlamanın, bölgeye tüm erişimi kontrol ettiği için İsrail için “uluslararası insani hukuk kapsamında bir yükümlülük” olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Uluslararası hukuk daha açık olamazdı – sivillerin kasıtlı olarak aç bırakılması bir savaş suçudur. Bakan Smotrich’in sözlerinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.” dedi.

UCM’den tutuklama emri talep edildi

Filistin, Perşembe günü Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich hakkında Gazze Şeridi’ndeki iki milyon insanı açlıktan öldürme çağrısı yaptığı için tutuklama kararı çıkarmasını talep etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bu, soykırım politikasını benimsemenin ve bununla övünmenin açık bir itirafıdır” denildi.

İsrail medyası Filistinli mahkumlara tecavüz görüntüsünü yayınladı

Aynı gün, İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Sde Teiman askeri gözaltı kampında Gazze’den gelen Filistinli bir tutuklunun cinsel saldırıya uğradığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Geçtiğimiz hafta, Filistinli mahkumu tecavüz eden 9 askerin gözaltına alınması şiddetli ayaklanmalara yol açmış, aralarında bir bakanın da olduğu İsrailli aşırı sağcılar askeri üsleri basmıştı.

İsrail, Gazze’de son 10 ayda 40 bin insanı öldürdü

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in devam eden saldırıları yaklaşık 40,000 Filistinlinin ölümüne ve geniş çaplı bir yıkıma neden oldu.

Açlık krizlerinin ciddiyeti konusunda önde gelen uluslararası otorite olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması, Haziran ayında Gazze’nin kıtlık açısından “yüksek risk” altında olduğunu açıklamıştı.

Gazze’ye yardım götürmeye çalışan yardım kuruluşları; gıda ve diğer yardımları ulaştırma çabalarının İsrail’in kısıtlamaları, devam eden çatışmalar ve kanun ve düzenin bozulması nedeniyle engellendiğini söylüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version