Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Kızıler: Kürtlerin direnişi Ortadoğu için belirleyici olacak


AMED – KDP-Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen Kerkük’te başarısız olduğunu belirten gazeteci Hayri Kızıler, “Bu, gelecek için bir dönüm noktası olacak. Bu nedenle saldırıları gerçekleştirenler değil, daha çok direnenler belirleyici olacaktır” dedi. 

 

Türkiye’nin, KDP ortaklığı ile Federe Kurdistan Bölgesi’nin topraklarına dönük saldırıları yayılarak devam ediyor. Gelişmeleri ve saldırıları bölgede gazetecilik yapan Hayri Kızıler değerlendirdi. Gelinen aşamada KDP’nin artık bir Kürt partisi olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Kızıler, “KDP, Türkiye’nin Güney Kurdistan’daki işgal planlarına hizmet ediyor. Bu işbirliği yalnızca askeri alanda değil, aynı zamanda ideolojik bir yakınlaşmaya da dayanıyor” dedi. 

 

Hayri Kızıler

 

 

HEDEF KÜRT KAZANIMLARI

 

AKP hükümetinin İslamcı bir zihniyetle bölgedeki politikalarını şekillendirdiğini ve bu doğrultuda KDP ile ortaklık kurduğunu dile getiren Kızıler, “Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik saldırılarında KDP’nin rolü önemlidir. KDP’nin, ENKS aracılığıyla Türkiye’nin Rojava’da devrimi boğma çabalarına destek verdiğini herkes gördü” diye belirtti. Bölgede yaşanan karmaşanın gelecek açısından devrimci bir çıkışı ortaya çıkarma ihtimaline dikkati çeken Kızıler, Türkiye’nin devrimci bir çıkışın önünü almak için HPG’lilerin olmadığı alanlara da saldırarak, askeri üsler kurduğunun altını çizdi. Kızıler, şunları belirtti: “Türkiye bir bütün olarak Kürt kazanımlarını hedef alıyor. Hakan Fidan, İbrahim Kalın gibi isimlerle saldırı politikaları yürütülüyor. AKP ve KDP, Kürt değerlerine karşı Ortadoğu’da yer edinmek istiyor. Bunu da ‘ümmetçi’ bir politikayla yürütüyorlar. Türkiye, Rojava Devrimi’ni boğmak için çeteleri kullanmak istedi ama başarılı olamadı. Bugün de dünyanın birçok bölgesine bu çeteleri ihraç ediyor. Aynı şekilde Güney Kurdistan’da da bu çetelerle yer edinmek istiyor.” 

 

‘KDP KERKÜK’TE KAYBETTİ’ 

 

KDP’nin, Türkiye ile olan işbirliğinin Kerkük’te başarısızlıkla sonuçlanarak, kaybettiğini söyleyen Kızıler, “Kerkük’te, Türkiye ve KDP tüm çabalara rağmen başarısız oldu. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kerkük için Irak ve İran arasında mekik dokudu. Ama geldiğimiz noktada kazanım elde edemediler. Bu durumu Türkiye’nin başarısızlığı olarak nitelendirebiliriz. Çünkü istediklerini elde edemediler. Aslında Kürtler bu politikalara karşı direndikçe çöküşün önü alınamayacak seviyeye gelecektir” ifadelerini kullandı. 

 

‘SÜRECİ DİRENİŞ BELİRLEYECEK’

 

Kürtlerin direnişinin Kurdistan ve Ortadoğu için belirleyici olacağının altını çizen Kızıler, şöyle devam etti: “Kürtlerin mücadelesi meşrudur. Sayın Abdullah Öcalan’ın ideolojisi etrafında birleşen kesimler artıyor. Bu artışı sahada görmek mümkündür. Kerkük örneğinde olduğu gibi Araplar, Türk ve KDP işbirliğine yanaşmadı. Bu, gelecekte gelişecek politikalarda bir dönüm noktası olacak. Bu nedenle saldırıları gerçekleştirenler değil, daha çok direnenler sonuçlarda belirleyici rol olacaktır.” 

 

MA / Delal Akyüz

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version