Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Felaket senaryolarına itibar etmiyorum, finansal kriz çıkmayacak, Şimşek gitmeyecek, muhalifler küfredecek ama gerçek bu”

“Felaket senaryolarına itibar etmiyorum, finansal kriz çıkmayacak, Şimşek gitmeyecek, muhalifler küfredecek ama gerçek bu”


Eski TCMB Başkan Yardımcısı ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, ekonomi yönetimiyle ilgili söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ve ekonominin olumlu yönde seyredeceğini savundu.

“Felaket senaryolarına itibar etmiyorum”

Turhan, yakın gelecekle ilgili öngörülerini şöyle sıraladı:

“Kurda 2018-23 dönemindekine benzeyen ani ve sert hareketler olmayacak. Mehmet Şimşek ve ekibi gitmeyecek. Finansal kriz (kur, faiz, borsa vs.) çıkmayacak. İktisadi faaliyette sert daralma yaşanmayacak. Neden mi? Enflasyon düşüyor, daha da düşecek. Nihai yurt içi talepte dengelenme yaşanıyor. Bu eğilim sürecek. Dış açık azalıyor. Dış finansman sıkıntısı yaşanmayacak. Kamu maliyesinde bozulma durdu. Kamu finansmanda sürdürülebilirlik sorunu yok. TCMB rezerv biriktirdi, daha da biriktirecek. 

“Çok kötü bir noktada olan ekonomi normalleşiyor”

Turhan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İyi niyetli olmayanlar anlamamakta direnecek, slogan atarak ya da hakaretle tepki gösterecek.  Ama iyi niyetli olan izleyiciler için şunu bir daha vurgulayayım: bu tespitler, ‘ekonomi çok iyi, pembe tablo var’ demek değil, Çok kötü bir noktada olan ekonomi normalleşiyor sadece. Ekonomide ciddi sorunlar var. Enflasyonun tek haneli düzeye gelebilmesi için -her şey yolunda gitse bile- en az 2 yıl var. 2018-23 arasındaki yanlış ekonomi politikaları yüzünden zaten sorunlu olan gelir dağılımı daha da bozuldu. Dar gelirliler hayat pahalılığı altında eziliyor. Yüksek enflasyon servet transferine yol açtı. Orta sınıf eriyip dağıldı. Fiyatlama davranışı ve fiyat algısı bozuldu. Enflasyon katılık kazandı. 

Sürdürülebilir büyüme ve kalıcı fiyat istikrarı için yapısal reformlar gerekiyor ama içerdeki ve dışardaki konjonktürde bu çok zor. Siyaset, hukuk, demokratik haklar ve özgürlükler, adil-şeffaf-hesap verebilir kamu yönetimi, iş ve yatırım ortamı gibi alanlarda ciddi sıkıntılar var. Ama bunlar şimdilik tek başlarına ekonomiyi doğrudan etkileyecek konular değil. 

Bütün bunlara karşın bir daha vurgulayalım ki bu akışın başında da belirttiğim gibi yakın zamanda ben bir kriz, erime, çöküş beklemiyorum. Kategorik/ideolojik müzmin muhalifler, ‘kriz çıksın bunlar gitsin’ cephesi, kur lobisi ile enflasyon lobisi yine küfredecek ama gerçek bu…”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version