Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

F Oturması: Hasta tutsak Ayık’ın yaşamı tehlikede


İSTANBUL – İstanbul’daki “F Oturması” eyleminde yüzde 76 engelli hasta tutsak Devrim Ayık’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek, yaşamının tehlikede olduğu uyarısı yapıldı. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturması” eylemlerinin 646’ıncı haftasında dernek binası önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulan yüzde 76 engelli Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çekildi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada, sık sık “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda hak savunucusu da katıldı. 

 

YÜZDE 70 ENGELLİ

 

Açıklamada konuşan insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, Ayık’ın 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü tamamen kaybettiğini ve diğer gözünün ise sadece yüzde 10 görme yetisine sahip olduğunu belirtti. Ayık’ın göz sorunun yanı sıra aynı zamanda yüzde 76 engelli raporuna sahip olduğunu ifade ederek, “Devrim,  ileri derecede CROHN hastası olup, sağ kulağında yüzde 40, sol kulağında yüzde 50 işitme kaybı vardır. İyileşmesi mümkün olmayan CROHN hastalığı nedeniyle sürekli ishal, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı yaşamakta, ağrılarını dindirmek için yeşil reçeteli ağrı kesiciler verilmektedir. Serbest bırakılarak hastanede tedavi edilmesi gerekmesine rağmen bu engellenmekte ve yaşamı tehlikeye atılmaktadır” dedi. 

 

‘TEDAVİ SÜRECİNDE TEKRAR TUTUKLANDI’

 

Ayık’ın ilk olarak 2015 yılında tutuklandığını ve sağlık sorunları nedeniyle 2019’da tahliye edildiğini anımsatan Tanrıkulu, Ayık’ın tedavi süreci içerisinde iken aynı yıl tekrardan tutuklandığına dikkat çekti. Tanrıkulu, “2019’da tutuklanan Ayık, hastalığının daha da ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edildi. Ancak tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021’de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesi’ne götürüldü. 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği belirtildi. Buran rağmen götürüldüğü doktorlar tedavi yönteminden anlamadığından, Devrim’in sağlık sorunları her geçen gün daha da artmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

‘BU ZULÜMDEN VAZGEÇİLMELİ’

 

Ardından konuşan Ayık’ın annesi Hülya Ayık, “Devrim’in özel diyet yemekleriyle beslenmesi, temiz, hijyenik bir ortamda olması ve tam teşekküllü bir hastanede kesintisiz bir tedavi görmesi gerekiyor. Ancak cezaevlerinin sağlıksız koşulları buna imkan vermiyor. Bu nedenle endişelerimiz kat be kat artmış durumda. Hastane sevkleri doğru düzgün yapılmıyor, onur kırıcı aramalar dayatılıyor, itiraz dilekçeleri işleme konulmuyor ve keyfi disiplin cezaları veriliyor. Devrim ve Devrim gibi hasta tutsakların tedavileri için tahliye edilmesi gerekiyor. Hiçbir annenin yüreği yanmadan bu zulümden vazgeçmelerini talep ediyoruz.’ ” 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version