Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Esad: Türkiye ile ilişkilerde kayda değer ilerleme yok

Esad: Türkiye ile ilişkilerde kayda değer ilerleme yok


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye’yle normalleşme sürecine ilişkin konuştu: “İlk uzlaşma başlığı nezaket değil açık sözlülüktür, ilk adım kibir değil, hata tespitidir.”

Türkiye ile Suriye arasındaki ‘normalleşme’ çabaları karşılıklı açıklamalarla sürüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen ay Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti: “Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir.”

Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin ‘teröre desteği durdurması‘nı ve ‘Suriye’den kuvvetlerini çekmesi‘ni istemişti.

Son olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’se Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti.

Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarınıysa şöyle açıklamıştı: “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir.”

Suriye Arap Cumhuriyeti Başkanlığı’nın resmi X hesabı ve SANA’nın aktardığına göre Esad bugün Suriye Meclisi’nde Türkiye ile ilgili şöyle konuştu:

  • İlerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar birikiyordu. Genellikle komşu ülkeler arasında çatışmayan ilkelerden yola çıktık. Egemenlik ve uluslararası hukuk ilişkilerin onarılmasında ciddi olan tarafların ilkeleriyle tutarlıdır. Terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır.

‘Hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz’

  • Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz? İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.

‘Önceki toplantılarda sonuca ulaşılamadı’

  • İlk uzlaşma başlığı nezaket değil açık sözlülüktür, ilk adım kibir değil, hata tespitidir. Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olabilmesi için güvenilecek bir referansa ihtiyaç var. Bir referansın olmayışı önceki toplantılarda sonuca ulaşılamamasının nedenlerinden biridir.

*Girişimler, arabulucuların ciddiyetine ve isteğine rağmen bahsetmeye değer hiçbir sonuç vermedi.

‘Türk yetkililerin açıklamaları asılsız, kriterimiz egemenlik’

  • Suriye’nin şu anda bahsettiği aşama, temeller ve ilkeler aşamasıdır çünkü onun başarısı daha sonraki başarıların temelini oluşturmaktadır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version