Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Economist’ten ‘Türkiye’ analizi: Zengin daha zengin oldu; yoksul daha da yoksullaştı

Economist’ten ‘Türkiye’ analizi: Zengin daha zengin oldu; yoksul daha da yoksullaştı


The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliğine yönelik önemli bir analiz yayımladı. Yazıda gelir farkı uçurumunun derinleştiğine dikkat çekilirken hem lüks tüketimin patladığı hem de enflasyon yüzünden düşük ve orta gelirli kesimin alım gücünün eridiği vurgulandı.

22 Ağustos’da yayınlanan makalede “Hafta içi bir öğleden sonra İstanbul’un İstinye Park alışveriş merkezindeki butikler şık bir şekilde hareketli. Şehrin Michelin yıldızlı restoranları aylardır dolu ve yat marinaları tıklım tıklım.Lüks malların tüketimi arttıkça, Türkiye’nin en büyük kentinin her yerinde şaşırtıcı bir zenginlik patlamasının işaretleri görülüyor. Zenginler daha da zenginleşiyor: Türkiye’deki ultra yüksek net değere sahip bireylerin (30 milyon dolar veya daha fazla değere sahip olanlar) sayısı 2022 ve 2023 yılları arasında %10 arttı.” denildi. Diğer taraftan ise ortalama bir Türk’ün fakirleştiğine dikkat çekildi.

Türk lirasındaki değer kaybına vurgu yapılırken Türkiye’deki insanların tasarruflarını korumak için çabaladıklarını bunun neticesinde de emlak fiyatlarının dolar bazında bile yükseldiği dile getirildi. “Krediye erişimi olanlar genellikle son derece negatif reel oranlarla kredi alarak daha da zenginleşebildi.” denildi.

Zengin olanların ve varlık sahiplerinin daha da zenginleştiği ülkede ortalama vatandaşların ise artan hayat maliyeti ve azalan alım gücü karşısında ezildiğine dikkat çekilirken nominal ortalama ücretlerin 2022 ve 2023 yılları arasında fiilen düştüğü belirtildi.

Makalede “Geçen yılki seçimlerden bu yana Mehmet Şimşek liderliğindeki Türkiye’nin yeni hazine ekibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz oranları ve kolay kredi konusunda yıllardır süren ısrarı nedeniyle bozulan ekonomiye ortodoksluğu geri getirerek enflasyonu dizginlemeye çalışıyor.” denilirken yıl ortasında asgari ücrete artış yapılmadığı ve ev sahibi olmayan Türklerin enflasyonla birlikte artan kiraların altında oldukça zorlandığı aktarıldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version