Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demirler köyü yaylasındaki evler yandı

Demirler köyü yaylasındaki evler yandı


Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Şahinler köyünde başlayan orman yangını, Gerede’nin Demirler köyüne sıçradı. Demirler köyündeki 67 vatandaş tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangına havadan ve karadan müdahale devam ederken Demirler köyü yaylasındaki evler yandı. Yaylada bulunan inekler kaçarak kurtuldu.

Edinilen bilgiye göre, öğle saatlerinde Kızılcahamam ilçesine bağlı Şahinler Mahallesi’nde henüz bilinmeyen nedenle otluk alanda yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi, arazöz, tanker ve 2 helikopter sevk edildi.

Ankara-Bolu sınırında başlayan yangın daha sonra Bolu’nun Gerede ilçesindeki ormanlık alana sıçradı.

Gerede’nin Demirler köyüne sıçrayan yangın nedeniyle köy, tedbir amacıyla tahliye edildi.

Demirler köyü sakinleri, yangının yayladaki evlere zarar verdiğini ancak köydeki evlere ulaşmadığını belirtti. Herhangi bir can kaybı oluşmadığını belirten köylüler, köyün tahliye edileceğini söyledi. 

Demirler köyü sakini Halil Kuru, yangınla ilgili şunları söyledi:

“Yangın bayağı büyük yayıldı, her tarafı bir anda sardı. Ancak devletimizin müdahalesiyle kontrol altına alındı sanırım.  Diğer tarafta 4-5 saat kendim kürekle söndürmeye uğraştım. Yapabildiğimiz bu, başka da bir şey yok. Şimdi köyü boşaltacaklar, Gerede’ye götürecekler herhalde.”

Diğer bir köylü Şeref Yalçınlı ise yangının hızla köylerine geldiğini ve bazı ahırların yandığını belirtti. Yalçınlı, “Başta Şahinler tarafından geldi yangın. İlk gören bizler olduk, hızla geldi ve önlemek mümkün değildi. Bir arkadaşımızın ahırı yandı. Kurtardılar buradaki evleri ama yayladaki evler yandı. Bir tane ev kalmış bildiğimiz. Benim bildiğim 7-8 ev vardı, onlar yandı. Hiçbir can kaybı veya hayvanlarda zarar yok. Bir bilgi verilmedi, sadece ‘köy boşalacak’ dendi” diye konuştu.

İstanbul İtfaiyesi ve İSKİ’den Bolu’daki yangına müdahale desteği

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi Şahinler köyünde başlayan, Bolu’nun Gerede ilçesi Demirler Köyüne sirayet eden orman yangını söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla İstanbul itfaiyesi ve İSKİ’den ekipler yola çıktı. İtfaiye ekipleri, 39 personel, 10 araç ile çalışmalara katılacak.

Bolu Valiliği: 67 vatandaşımız tahliye edildi, can kaybı yok

Bolu Valiliği’nden yapılan açıklamada, yangının, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldığı ifade edildi. Açıklamada, “Demirler köyünden başta yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve engelliler olmak üzere 67 vatandaşımız tedbir amaçlı güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Yangında herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır” denildi.

ABB Başkanı Yavaş: 16 araç ve 35 personelle müdahale ediyoruz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “Kızılcahamam Şahinler Mahallesi’nde başlayan orman yangınına, 16 araç ve 35 personel ile müdahale ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Ekiplerin yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. (Anka/DHA)

Bolu Valiliğinden açıklama

Yangının Gerede’ye sıçraması üzerine Bolu Valiliğinden açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde bugün saat 12.28 sıralarında başlayan ve ilimiz Gerede ilçesi Demirler köyü mevkisine sirayet eden orman yangınına Valiliğimizin koordinesinde müdahale edilmekte olup söndürme çalışmaları devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Vali Şahin: Yangın insan kaynaklı

Ankara Valisi Vasip Şahin ile Bolu Valisi Erhan Kılıç, Kızılcahamam ilçesine bağlı Şahinler Mahallesi’nde başlayıp, Bolu’nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyüne sıçrayan orman yangını ile ilgili bölgede incelemelerde bulundu. Ankara Valisi Şahin, alevlerin rüzgarın da etkisiyle yayıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı,

“Ekipler kuvvetli bir şekilde burada. 6 helikopter, iş makineleri ile yangına hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. İnşallah kısa zamanda yangının önüne geçilir. Buradaki yangın daha çok mera ve ot yangını şeklinde. Arazi daha çok meşeden oluşuyor. Meşe de yangına dayanıklı bir ağaç türü. Dolayısıyla ağaç yangınımız çok fazla olmadı. Fakat otlardan ve rüzgardan dolayı yayılan bir yangın söz konusu. Helikopterlerimizle havadan, itfaiye ve iş makineleri ile karadan olmak üzere yangını söndürülme çalışmaları devam ediyor. Yangının neden çıktığına dair net olarak bir şey söylemek mümkün değil. Ancak insan kaynaklı çıktığını düşünüyoruz. Bunların tespiti yapılacak.”

Bolu’da 65 kişi tahliye edildi

Bolu Valisi Erkan Kılıç şu bilgileri verdi,

“Demirler köyünde yaşayan 65 kişi tahliye edilerek güvenli bölgeye alındı. Yangına hızlı müdahale edildi. Yangının, Demirler köyündeki evlere sıçramasını, birkaç metre kala AFAD ve itfaiye ekipleri önledi. Akabinde hemen güvenlik görevlileri ile birlikte o bölgedeki vatandaşları uzaklaştırdık. Şu anda bulunduğumuz alan, otluk bir alan ancak Gerede kısmı ağaçlık bir alan. Müdahale için civar illerden takviye istendi. Devletin bütün kurum ve kuruluşları burada. Bu yangını söndürmek için herkes var gücü ile çalışıyor.” (DHA)

Exit mobile version