Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti Çocuk Komisyonu: Kaçırılan Êzidî çocukların çoğu Türkiye’de


ANKARA – DEM Parti Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü İhsan Seylan, MESEM’lerde yaşanan iş cinayetlerine dikkati çekerek, “Kamu otoritesinin görevi çocuk ölümlerinin önüne geçmek midir yoksa günlerdir tüm enerjilerini Kürtçe yazılarını silmeye vermek midir” diye sordu.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü İhsan Seylan, Merkezi Eğitim Merkezlerinde (MESEM) işçileşitirilen çocukların yaşamını yitirmesine ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

 

Riha’nın merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan Millet Bahçesi önünde meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren çocuklara dikkat çekerek konuşmasına başlayan Seylan, çocukların yaşamının hiçbir yerde güvende olmadığını kaydetti. Seylan, “Kamu otoritesinin görevi bu ve benzeri trafik kazalarını önlemek, çocuk ölümlerinin önüne geçmek midir yoksa günlerdir tüm enerjilerini Kürtçe Pêşi Pêya(Önce yaya ) ve Hêdî (Yavaş) yazılarını silmeye vermek midir?” diye sordu. 

 

‘KAÇIRILAN EZIDÎ ÇOCUKLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI TÜRKİYE’DE’

 

Seylan, savaş ve çatışma ortamlarında yine en fazla çocukların etkilendiğini söyledi. Êzidîlere dönük Şengal’de 2014 yılında gerçekleşen katliamda binlerce çocuğun kaçırıldığını belirten Seylan, “Soykırımda kaçırılan Êzidî çocukların, kimlik, inanç ve yaşam biçimlerine dönük asimilasyon politikaları uygulandı! Bu çocuklardan önemli bir kısmının Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Ancak kamu otoriteleri tüm çabalarımıza rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma ve kaçırılan çocuk sayısıyla ilgili cevap ortaya koymamışlardır” dedi. 

 

‘ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA’

 

AKP’nin çocuk düşmanı politikalarının MESEM’ler ile sınırlı kalmadığını belirten Seylan, “TÜİK verileriyle saklanmaya çalışılsa da yaz aylarıyla sayıları sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre 4 milyona yaklaşan işçileştirilmiş çocuk gerçeğiyle karşı karşıyayız! İşçileştirilen çocuk cinayetleri sadece MESEM’lerde de karşımıza çıkmıyor. Mevsimlik tarım, inşaat başta olmak üzere birçok sektörde çocuklar iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiriyor!  Son bir hafta içerisinde 15 yaşındaki Esmanur, 18 yaşındaki Elif, 17 yaşındaki Fatih ve 15 yaşındaki Alperen iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiler. Esmanur, 15 yaşında bir tarım işçisiydi. Ablasıyla birlikte Urfa’nın Viranşehir ilçesinden çalışmaya gittiği Bursa’da traktörün devrilmesi sonucu hayatını kaybetti. Alperen Kocayavuz 15 yaşında, Ankara’da çalıştığı inşaatın 6’ıncı katından asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi. Fatih Curlu 17 yaşında, Kayseri’de yem karma makinesi ile traktör arasında sıkışarak hayatını kaybetti” şeklinde konuştu. 

 

‘ÇOCUKLARIN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Seylan, “Bizler, yaşamın özneleri olan çocukların haklarını savunmaya devam edeceğiz, özgür, adil ve güvenli bir dünyayı çocuklarla beraber inşa edeceğiz! Çocukların işçileştirilmediği bir yaşamı beraber kuracağız! Çocuk, yaşam, özgürlük” diye de ekledi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version