Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEDAŞ ve askerlere karşı direnen köylüler: Zulmü kabul etmeyeceğiz


MÊRDÎN – Stewr ilçesine bağlı Ewêna kırsal Mahallesi’ne askerler eşliğinde baskın yapan DEDAŞ’a karşı direnişe geçen yurttaşlar, haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirterek, “Zulmü kabul etmeyeceğiz” vurgusu yaptı. 

 

Mêrdîn’in Stewr (Savur) ilçesine bağlı kırsal Ewêna (Sürgücü) Mahallesi, günlerdir elektrik sayaçlarını direklerin üzerine taşımak isteyen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) ekipleri ile beraberindeki askerlere karşı direniyor. Askerler ile DEDAŞ ekipleri, 4 gündür sabahın erken saatlerinde baskın düzenleyerek mahalleye girmeye çalışıyor. Buna karşı sabahın erken saatlerinde mahallenin giriş ve çıkışında nöbet eylemi başlatan yurttaşlar, ekiplerin mahalleye girmesine izin vermiyor. Askerlerin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesinin yanı sıra şiddetine maruz kalan yurttaşlar, geri adım atmıyor. 

 

Ewêna kırsal Mahallesi 2013 yılında Mêrdîn’in Büyükşehir Belediyesi yapıldığı tarihe kadar Stewr ilçesine bağlı bir beldeydi. Nüfusu yaklaşık bin 600 olan Ewêna’nın temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. Dört tarafı dağlarla çevrili olan mahallede, sınırlı olan tarım arazilerinde sebze üretiminin yanı sıra üzüm bağları bulunuyor. Halen birçok yere ulaşım at veya eşeklerle yapılabiliyor. Öte yandan Ewêna, Mêrdîn’in en yoksul mahallesi arasında yer alıyor. 

 

‘ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ’

 

Mahalle sakinlerinden Murat Budak, DEDAŞ’ın zulmüne karşı direndiklerini belirterek, “Köyümüzün dört tarafı dağ ve tarım dışında bir şey yok. Yoksul bir halkız. DEDAŞ sayaçları direklerin üzerine çıkaracağını söylüyor. Bu da DEDAŞ faturalara ne yazıp gönderirse onu kabul etmemiz anlamına geliyor. İşte bizler bu zulme karşı çıkıyoruz. Bizler yetkililerle oturup konuşmak istiyoruz. Bu köyün yoksul insanlarının haline bir çözüm bulmak istiyoruz. Eğer, zorla yapmak isterlerse, hepimiz sayaçlarımızı ve aboneliklerimizi iptal ettirip buradan gideceğiz. Sonuç olarak burası yoksul bir köy. Herkes gidip dışarıda inşaatlarda çalışmak zorunda. Burada hayvancılık yapıyoruz. 2 dönüm ekilebilecek arazimiz bile yok. İçilecek temiz bir su yok. Durumumuz budur. DEDAŞ, arıza olduğunu söyleyip sürekli elektriği kesiyor. Bu nedenle çoğu zaman kaynar su içmek zorunda kalıyoruz. Evlerimizde sağlam buzdolabı kalmadı. Bu zulmü durdurmalarını istiyoruz” çağrısını yaptı. 

Günlerdir kendilerine zulüm edildiğini ifade eden Nezihe Tunç, mağduriyetlerinin giderilmesi istedi. 

 

‘ARTIK YETER’

 

Mahalle sakinlerinden Mence Budak, DEDAŞ’ın uygulamaları ve askerlerin şiddetine dikkat çekerek, evlerindeki elektrikli cihazların tamamının bozulduğunu söyledi. Adalet istediklerini belirten Budak, “Yeter artık” dedi. 

 

Köylülerden Mevlude Güler ise, “Elektriklerini istemiyoruz. Gençlerimizi, yaşlılarımızı ve kadınlarımızı darp ediyorlar. Burası Kobanê gibi olmuş. Devlet 3 gündür üzerimize askerler gönderiyor. Vali de köyü yakacağını söylemiş. Madem bizi yakmak istiyorlar, gecikmeden gelsinler” tepkisinde bulundu. 

 

MA / Ahmet Kanbal

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version