Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DBP’den KDP’ye: Tehlikeli oyunları derhal durdurun


AMED – KDP’nin Êzidîlere dönük saldırılarına ilişkin açıklama yapan DBP Merkez Yürütme Kurulu, “Bir halkı soykırımla karşı karşıya getirecek olan bu tehlikeli oyunları derhal durdurun” dedi. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu, Êzidîlere dönük saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Êzidîlerin “provokatif” sözlerle radikal unsurların hedefi haline getirmenin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, “günübirlik politikalar ve menfaatler” uğruna Êzidî toplumunun göz göre göre ateşe atılmak istendiğine dikkat çekildi.

 

‘İŞBİRLİKÇİLİK VE İHANET’ 

 

Tarih boyunca 74 kez soykırıma uğrayan Êzidîler için bu tür “provokasyonların” son derece tehlikeli olduğunun belirtildiği açıklamada, “Dolayısıyla kendi halkının geleceğini, canını, özgürlüğünü egemen güçlerin menfaatlerine tercih eden hiçbir kişiyi, yapıyı, kurumu ve partiyi Kürt halkı affetmeyecektir. Yerlerinden, yurtlarından ve köklerinden koparılmak istenen Êzidî halkına karşı çok açık bir yok etme politikasının devreye konmak istendiğini belirtmek isteriz. KDP veya Kasım Şeşo gibi şahısların söz konusu sistematik etnik ve inançsal temizlikte rol alması tarihi bir utanç olmakla birlikte işbirlikçiliğin ve ihanetin ta kendisidir” denildi.

 

‘AMAÇ ASİMİLE EDİLMİŞ BİR HALK YARATMAK’ 

 

Açıklamada, “En son DAİŞ gibi barbar bir örgütün katliamı ile yüz yüze kalan Êzidî toplumu hala bu katliamın ve barbarlığın yaralarını saramamışken, başta KDP ve bütün dünya kamuoyu Êzidîlere bu konuda borcunu ödememişken yeniden benzer bir tehdit ile karşı karşıyadır. En kadim halklardan ve inançlardan olan Êzidiler üzerinde yürütülen politika ileride köklerinden koparılmış ve asimile edilmiş bir halk yaratma amacını taşımaktadır. KDP şunu çok iyi bilmelidir ki Kürdistan; Duhokuyla, Hewleriyle, Amediyle, Wanıyla, Kobanîsiyle, Urmiyesiyle bütün Kürtlerin ana yurdudur, biricik sığınağıdır” ifadelerine yer verildi.

 

KDP’nin öncelikli görevinin, ailevi ve siyasi çıkarlar uğruna Kürt kazanımlarına karşı “ihanet” çizgisini reddederek, Kürt halkının geleceğini özgürce ve güvenli bir şekilde yaşamasında rol almak olduğunun vurgulandığı açıklamada, bunun dışındaki her şeyin Kürt halkına kaybettirme amacından başka bir anlam taşımayacağı belirtildi. Açıklamada, Êzidî halkının kendi topraklarında inançlarıyla özgürce yaşama koşullarını sağlamanın ve garanti altına almanın Federe Kurdistan Bölgesi Yönetimi’ne ait olduğunun altı çizildi.

 

‘TEHLİKELİ OYUNLARI DERHAL DURDURUN’ ÇAĞRISI

 

“KDP günübirlik ucuz politikalarla başka yerlerde ona akıl verenlerle değil, Zaxo’da, Duhok’ta ve Şengal’de halkının yanında yer almalıdır” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Buradan KDP, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ve uluslararası topluma açık bir şekilde sesleniyoruz; Bir halkı soykırımla karşı karşıya getirecek olan bu tehlikeli oyunları derhal durdurun. Şimdi söz söylemenin, harekete geçmenin zamanıdır. Bizler DBP olarak, Êzidî halkının yaşam hakkını, topraklarında özgürce yaşama ve kendini yönetme hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Dört parça Kürdistan’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan her bir Kürde de, Êzidî halkının yanında durmaya ve bu halkın sesi olmaya çağırıyoruz.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version