Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘CHP, üç siyaset tarzını birlikte deniyor ama eksik olan şu…’

‘CHP, üç siyaset tarzını birlikte deniyor ama eksik olan şu…’


Karar yazarı Ali Bayramoğlu, CHP’nin yerel seçim sonrası yeni dönemde üç siyaset tarzını denediği tespitinde bulundu ve bunları “eleştirel siyaset”, “merkezi siyaset” ve “kurucu siyaset” olarak sıraladı. “Ne var ki, sistematik, cazip ve seferber edici bir siyasi melodi konusunda henüz anlamlı bir yol almış değil” diyen Bayramoğlu, “Ya el kol yardımıyla ve salt simgesel bir arayışlarla ilerliyor. Kürt meselesinde ve önümüzdeki yüzyıl Türkiye-güç tarifinde kimi çelişkileri, endişe ve engelleri aşamıyor. Ya da zaman zaman bu tarzı muhtemelen merkezi siyasetle karıştırıyor. Durum bu. Eksiklik bu” değerlendirmesini yaptı.

Ali Bayramoğlu’nun yazısı şöyle:

“Yeni dönemde CHP, üç siyaset tarzını birlikte deniyor.

‘Eleştirel siyaset’, hükümetin eksik ve yanlışlarını merkez alan tutum ve söylem, geçen dönem olduğu gibi bu dönemde CHP siyasetinde önemli bir yer tutuyor.

Buna özellikle Özel’in çabalarıyla, ‘merkezi siyaset’ hamleleri eklenmiş bulunuyor. Merkezi siyaset, bir bakıma, bugüne kadar AK Parti’nin tekelinde tuttuğu, kurucu siyasetinin ayrıcalıklı araçları haline getirdiği Türkiye’nin makro stratejileri olarak tanımlanabilir. CHP bakımından dış politikada, devlet ve milliyetçilik/millet gibi temalara veya devletin taşıyıcılığını yaptığı konularına müdahil olmak çabası olarak adlandırılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki, ana muhalefet partisinin girişimleri, bugüne kadar, bu konularda alternatif siyaset geliştirmekten çok, devletin masasında yer almak istikametinde şekillendi. Bu anlamda merkez/merkezi siyasetin getirilerinden pay almak ile yerleşik AK Parti-devlet siyasetinin parçası olmak riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Üçüncü tarz, ‘kurucu siyasete’ ilişkin. Yeni dönem CHP’si kurucu siyasetin öneminin farkında. Bunun yolunun topluma, devlete, geleceğe dair tasavvurdan geçtiğini de muhtemelen biliyor. Ne var ki, sistematik, cazip ve seferber edici bir siyasi melodi konusunda henüz anlamlı bir yol almış değil. Ya el kol yardımıyla ve salt simgesel bir arayışlarla ilerliyor. Kürt meselesinde ve önümüzdeki yüzyıl Türkiye-güç tarifinde kimi çelişkileri, endişe ve engelleri aşamıyor. Ya da zaman zaman bu tarzı muhtemelen merkezi siyasetle karıştırıyor.

Durum bu. Eksiklik bu.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version