Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bu dosya pin pon topuna dönüştürüldü, çözüm mercii TBMM’dir

Sorumluluk TBMM'de, karar verilmesine yer yok


TBMM Genel Kurulu, TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın durumu hakkında cuma günü olağanüstü toplanacak. Muhalefetin talebiyle 16 Ağustos’ta düzenlenecek Can Atalay oturumunu Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetecek. Bozdağ, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararını da okumuştu.

Yeniden Refah Partisi, iki gün sonra gerçekleşecek Genel Kurul özel oturumu öncesi Atalay’ın durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Atalay’ın vekilliğinin yok hükmünde olduğunu tespit ederek, “karar vermeye yer olmadığına” ilişkin son kararını hatırlatan Yeniden Refah Partisi Sözcüsü Suat Kılıç, Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili olarak olağanüstü bir performansa maruz kaldığını söyledi.

Kılıç, şunları kaydetti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’a açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu hukuk kurallarında normlara uygun olarak riayet edilmelidir. Kanunlar teknolojisine özen gösterilmelidir. Yüksek yargı arasındaki çatışmanın çözüm mercii Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi yüksek yargıdaki çatışmayı çözemezse gidilecek yer bellidir. Milletin iradesidir. Nedir yapılması gerekiyor? Gerekiyorsa anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Ama bu polemiklerle Türkiye lütfen zamanın silinmesinin.

Aylardır Yargıtay’la Anayasa Mahkemesi arasında gidip gelen bir dosya var. Bu dosya adeta pin pon topuna dönüştürüldü. Yargıdaki bu çatışmanın adalet sistemi, anayasal hukuk düzenine, adalet anlayışımıza yönelik ortaya çıkan güvenliksizliğin Türkiye’yi yönetenler farkında değil. O nedenle Sayın Numan Kurtulmuş’a Yeniden Refah Partisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sıfatıyla bir çağrıda bulunuyorum. Sayın Kurtulmuş lütfen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni yeni yasama döneminde bu konuya kalıcı ve kesin bir çözüme kavuşturmak üzere yeniden görüşmeye çağırınız. Şu anda tek maddelik bir anayasa değişikliklerinin yapısının yapısınız.

Anayasa Mahkemesi’nin süper izin yetkilerinden veya bireysel başvuru imkanından bir şikayetiniz, bir rahatsızlığınız varsa bu düzenleme ile yargılamadaki çatışmayı sonlandırınız. Dolayısıyla durumumuz, tavrımız nettir bizim bu konuda. Genişletme düzenine Yeniden Refah Partisi katılacak, bölümler. Herkese Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmasını tavsiye ediyoruz. Yaptığımız bir anayasamız var, bu anayasanın korunması için bir anayasa anayasası var. Anayasa yargılamasının aldığı kararlara uymadığınız takdirde anayasa anlamsızlaşmış olacak. Bu bir hukuk devleti için yaşanabilecek büyük risk ve krizlerdir. O nedenle çözüm mercii Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Bu çözüm çatı altında tesis edilmelidir, sahip olunmalıdır. Ve daha fazla süre bekletilmemelidir. Uzun tutukluluk sürelerinin doğrudan cezalandırmaya dönüşmesinin de Türkiye önüne geçilmesi gerekir. Artık seneler devamında gelen davalarda kesin hükümler bir şekilde ortaya çıkan, ister önce mahkemelerin kararlarını vermeli, istinaf yolu, temiz yolu her tamamlanmalı ve Türkiye hukuk uluslararası alanda tartışılan bir sistem olmaktan acilen çıkarılmalıdır. Çünkü ekonomide hazırlanması gereken Kararların alınması, atılması gereken adımların atılması ve beklenen iyileşmeye yönelik sonuçların durdurulması da Türk hukuk sistemine yönelik alınacak kararlar, atılacak adımlarla doğrudan ilgilidir. Yani hukuk güven sistemi varsa ekonomik düzeninizde de güven vardır. Türkiye bu anlamda hukuk reformları için, yenileşmeler için güveni yeniden tazelemek için adaletin boyutları etrafındaki kaygıları ortadan kaldırmak için acilen kafadan atılması gereken bir ülkedir.” (DHA)

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okundu. Meclis’te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ‘a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.

 

Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, “Milletvekilliği Sona Erenler” sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay’dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay’dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, “Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ‘düşürdüler.’ Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz” dedi.

AYM: “Yok hükmünde”

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın “milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması” talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz‘un da yer aldığı 4’e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Mlletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…” değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN – Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN – Can Atalay’dan ‘Seçilmiş Hatay Milletvekili’ sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version