Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM açıkladı; 2023’te çoğunluğu Gazze’de 280 yardım çalışanı hayatını kaybetti

BM açıkladı; 2023’te çoğunluğu Gazze’de 280 yardım çalışanı hayatını kaybetti


Birleşmiş Milletler, 2023 yılında rekor sayıda yardım görevlisinin öldürüldüğünü açıkladı. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun 7 Ekim’den sonra Gazze’de olması sebebiyle 2024 yılı ve sonrası için de endişeli olduklarını belirtti.

2022 yılında 118 yardım çalışanı hayatını kaybederken 2023 yılında bu sayının yüzde 137’lik artışla 280’e ulaştığını açıklayan Birleşmiş Milletler ofisi, ayrıca 2023 yılında hayatını kaybedenlerin yarısından fazlasının İsrail saldırıları ile öldürüldüğünü aktardı. 280 yardım çalışanının 163’ünün, neredeyse yüzde 60’ının, Gazze’de hayatını kaybettiği vurgulandı. 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2023 yılında 33 ülkede yardım çalışanlarının öldürüldüğünü ve bunun “küresel insani yardım topluluğu için kayıtlara geçen en ölümcül yıl” olduğunu söyledi. BM ofisi 2024 yılının 7 Ağustos’una kadar geçen sürede 172 yardım görevlisinin öldürüldüğünü belirterek, bu yılın “daha da ölümcül bir sonuca doğru ilerliyor olabileceği” uyarısında bulundu.

BM’nin acil yardım koordinatörü Joyce Msuya yaptığı açıklamada “yardım çalışanlarına yönelik şiddetin normalleşmesi ve hesap verebilirliğin olmaması kabul edilemez, vicdansızca ve her yerdeki yardım operasyonları için son derece zararlıdır” dedi. Msuya sözlerine şöyle devam etti: “iktidardaki kişilerin sivillere yönelik ihlallere ve bu iğrenç saldırıların cezasız kalmasına son vermek üzere harekete geçmesi gerekiyor.”

Gazze yardım çalışanları ve gazeteciler için de mezarlığa dönüştü

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA, geçen yıl Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana 207 çalışanının Gazze’de öldürüldüğünü açıkladı. UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini X’te yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gazze’de savaşın başladığı 10 aydan bu yana çok fazla insan hayatını kaybetti. Aralarında 207 UNRWA ekibinin de bulunduğu en az 289 yardım görevlisi ve 885 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.” dedi.

On #WorldHumanitarianDay, we remember + pay tribute to aid workers killed & injured around the world.

In #Gaza, there have been way too many of them since the war started 10 months ago.
At least 289 aid workers including 207 @UNRWA team members & 885 health workers lost…

— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) August 19, 2024

Lazzarini yaptığı paylaşımda ayrıca “160’tan fazla gazeteci ve medya çalışanı bu yıkıcı savaşın insani etkilerini ve uluslararası insancıl hukukun sürekli ihlallerini haberleştirirken öldürüldü” dedi. “Gazze’deki savaş mevcut tüm savaş kurallarını çiğnemiştir.
Sorumlular hesap vermelidir” diyen UNRWA Başkanı, Dünya İnsani Yardım Günü’nde, dünyanın dört bir yanında öldürülen ve yaralanan yardım çalışanlarını andı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version