Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Pekin’de Xi Jinping ile görüştü

Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Pekin’de Xi Jinping ile görüştü


Trevor Hunnicutt / AFP

Hafta başından bu yana Çin’de temaslarını sürdüren Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Perşembe günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. Çin ve komşuları arasında tırmanan askeri ve politik gerginlik döneminde yapılan ziyaret büyük önem taşıyor.

Devlet medyasına göre Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Sullivan, Dışişleri Bakanı Wang Yi ve diğer üst düzey yetkililerle üç gün süren görüşmelerini tamamlarken Perşembe günü öğleden sonra Xi ile bir araya geldi.

Sullivan’ın ziyareti, Çin’in ABD müttefikleri Japonya ve Filipinler ile güvenlik tartışmalarına girdiği bir dönemde gerçekleşti.

Washington’un açıklamasına göre Sullivan, Çin ve Filipinler’in son aylarda çatıştığı Güney Çin Denizi’nde “seyrüsefer özgürlüğünün” ve Tayvan Boğazı’nda “istikrarın” önemini vurguladı.

Merkezi Askeri Komisyon başkan yardımcısı General Zhang, Tayvan’ın statüsünün “Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi” olduğu uyarısında bulundu.

Pekin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Zhang, “Çin her zaman Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumaya kararlı olmuştur. Ancak ‘Tayvan’ın bağımsızlığı’ ile Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar birbiriyle bağdaşmaz” dedi.

Zhang, “Çin, ABD’nin Tayvan’la askeri işbirliğini durdurmasını, Tayvan’ı silahlandırmaya son vermesini ve Tayvan’la ilgili yanlış söylemleri yaymayı bırakmasını talep ediyor” diye ekledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Sullivan’ın “ABD’nin Hint-Pasifik müttefiklerini savunma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit ettiği” belirtildi.

Rusya’ya desteğin kesilmesi ve siber saldırılar da masada

Perşembe günkü görüşmelerde Sullivan’ın “(Çin’in) Rusya’nın savunma sanayi üssüne verdiği destekle ilgili endişelerini” dile getirdiği de belirtildi.

Beyaz Saray, Sullivan’ın ayrıca “siber alanda yanlış hesaplama ve tırmanmadan kaçınma ihtiyacını ve Gazze’de ateşkes ve rehine anlaşmasına varılması için devam eden çabaları” da gündeme getirdiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version