Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Basın kurumlarından tepki: Gazetecileri koruyan protokoller ihlal ediliyor


HABER MERKEZİ – Gazetecilere yönelik saldırıya tepki gösteren basın kurum yöneticileri, “Gazetecileri korumaya yönelik tüm anlaşma ve protokoller ihlal ediliyor. Saldırıların sebebi Irak ve Kurdistan Bölgesi hükümetlerinin sessizliği ve tepkisizliğidir” dedi. 

 

Türkiye’nin 23 Ağustos’ta Süleymaniye’nin Seyîdsadık ilçesinde bir araca yönelik gerçekleştirdiği saldırıda gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn yaşamını yitirdi, 6 gazeteci de yaralandı. Gazetecilere yönelik saldırıya tepkiler devam ediyor. 

 

Kurdistan Bölgesi Gazeteciler Sendikası Süleymaniye Şubesi Başkanı Karwan Enver ve Metro Merkezi Yöneticisi Rahman Xerîb, saldırıya ilişkin Rojnews’e konuştu.

 

PROTOKOLLER İHLALLER İHLAL EDİLİYOR

 

1954 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ne göre gazetecilerin savaş ortamlarında dahi korunması gerektiğini hatırlatan Enver, “Gazetecinin görevi, hakikati topluma iletmektir. Bugün görüyoruz ki gazetecileri korumaya yönelik tüm anlaşma ve protokoller ihlal ediliyor. Gazetecilerin hedef alınması, insan haklarının ve gazetecilere yönelik tüm protokollerin ihlalidir. Kurdistan Bölgesi Gazeteciler Sendikası olarak, gazetecilere yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Bu istenmeyen olayı uluslararası topluma duyurmak için tüm örgütlerle birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

 

‘SEBEP SESSİZLİKTİR’

 

Metro Merkezi Yöneticisi Rahman Xerîb de saldırıya ilişkin şunları belirtti: “Gazetecilere ve sivillere yönelik saldırıların sebebi, Irak ve Kurdistan Bölgesi hükümetlerinin sessizliği ve tepkisizliğidir. Bu olay, şu an Irak’ın ve Kurdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. İşgalci güçler keyfi bir şekilde Irak topraklarına giriyor ve saldırılar düzenliyor. Kurdistan’ın güvenlik kurumları Türk devletinin istihbaratından önce yalan haberler yayıyor. Bu oldukça tehlikeli bir gelişmedir.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version