Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bağımsızlık yanlısı Katalan lider Puigdemont yedi yıl sonra Barselona’da

Bağımsızlık yanlısı Katalan lider Puigdemont yedi yıl sonra Barselona'da


– İspanya’da Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakan Pedro Sanchez’in bağımsızlık yanlısı Katalan siyasiler için af çıkarıp uzlaşı sağlaması ve Yüksek Mahkeme’nin hapse atılmamak için yurtdışına giden Katalan liderler hakkındaki bir “terörizm” soruşturmasını kapatması sonrası, 2017’deki bağımsızlık girişiminin başını çeken Junts’un lideri Carles Puigdemont yedi yıl sonra Barselona’ya döndü.

Ancak Puigdemont’un hakkında hâlâ tutuklama kararı olmasına rağmen, tam da Katalan parlamentosunun mayıs ayındaki seçimleri kazanan Sosyalist siyasetçi Salvador Illa’nın başkanlığında açılacağı gün Barselona’da “belirip kaybolması” kriz yarattı.

Puigdemont, bağımsızlık yanlılarının çoğunluğu kaybettiği parlamentonun açılışı öncesi Barselona’da destekçilerine bağımsızlık mesajı ile seslendi; sonrasında da “beyaz bir arabaya binerek” ortadan kayboldu. Katalan bölgesel polisi Mossos d’Esquadra’nın bir üyesi gözaltına alınırken, Barselona’nın eski belediye başkanı Xavier Trias’tan Puigdemont için “Büyücü gibiydi” yorumu geldi.

‘HÂLÂ BURADA OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İÇİN GELDİM’

Puigdemont bu sabah, hakkındaki tutuklama kararına meydan okuyarak Barselona’da ‘beliriverdi’. Binlerce destekçisi tarafından coşkuyla karşılanan Puigdemont, Katalan parlamentosunun yakınındaki Zafer Anıtı’nda kurulan bir kürsüden binlerce destekçisine Katalanca seslendi.

POLİSİN ÖNÜNDE KONUŞTU

Çok sayıda polisin de bulunduğu buluşmada Puigdemont, “Benim tutuklanmamı kutlayacaklarını düşünüyorlardı ve bu cezanın bizi, sizi vazgeçireceğini düşünüyorlardı… Hatalılar. Bugün, hâlâ burada olduğumuzu göstermek için geldim” dedi. Puigdemont, bağımsızlık mücadelesini canlandırmayı amaçladığını vurguladı.

PARTİSİNDEN ‘PUIGDEMONT’LA YÜRÜYÜŞ’ ÇAĞRISI YAPILDI AMA…

Katalan lider, konuşmasını bitirdikten sonra sahne arkasına geçti. Bu sırada polis ve medya kendisine ulaşamazken, hoparlörden yapılan duyuruda da “Puigdemont’la birlikte Katalan parlamentosuna yürüme” çağrısında bulunuldu.

‘POLİS ARABASIYLA GİTTİ’

Fakat Reuters’a konuşan bir Katalan hükümeti kaynağına göre, partisi Junts’un ve daha ılımlı olmakla birlikte yine bağımsızlık yanlısı Esquerra Republicana de Catalunya’nın (ERC) üst düzey yetkilileri Katalan parlamentosuna doğru yürümeye başlarken, Puigdemont’un kendisi “bölgesel bir polis yetkilisinin beyaz arabasına binerek ortadan kayboldu.”

OPERASYON SONUÇSUZ KALDI

Bundan kısa süre sonra, devlet televizyonu TV3, hakkında devam eden tutuklama kararına dayanarak Katalan polisi tarafından Puigdemont’u tutuklamak için operasyon başlatıldığını duyurdu. Fakat Puigdemont bulunamadı. Bölge polisi Mossos d’Esquadra’nın sözcüsü, Katalan liderin nerede olduğuna dair soruşturma kapsamında bir üyelerinin gözaltına alındığını açıkladı.

FRANSA SINIRINDA BARİKAT KURULDU

Puigdemont’u arama operasyonu sırasında, bir grup destekçisi ile polis arasında arbede de çıktı. Görgü tanıkları, bağımsızlık yanlısı liderin arandığı sırada Barselona trafiğinde ciddi bir karmaşa yaşandığını, İspanya-Fransa sınırında da barikatlar kurularak arabaların arandığını anlattı. Kısa süre sonra ise gerekçesi açıklanmadan, arama operasyonunun sonlandırıldığı duyurusu yapıldı.

PUIGDEMONT’A SADIK OLAN BAZI POLİSLER VAR’ İTİRAFI

Yaşananlar, gözleri Katalonya polisi Mossos d’Esquadra’ya çevirdi. Reuters’a konuşan bir Yüksek Mahkeme kaynağı Puigdemont hakkındaki tutuklama kararının açık olduğunu söylerken, iki ulusal polis sendikası da Katalan liderin yakalanmamasını eleştirdi. Katalan özerk yönetimi ile bağlantısı bulunan iki kaynak ise “Puigdemont’a sadık olan bazı Mossos üyeleri konusunda sorun yaşandığını” itiraf etti.

SAĞCI MUHALEFET, SOSYALİT İKTİDARI SUÇLADI

Puigdemont’un Katalonya’nın merkezi olan Barselona’da “belirip kaybolması”, İspanya’da ana muhalefetteki sağcı Halk Partisi’nin (PP) de tepkisini çekti. PP lideri Alberto Nunez Feijoo, Sosyalist İşçi Partili Başbakan Pedro Sanchez’i suçlayarak yaşananların “katlanılamaz bir utanç” olduğunu sabundu. Feijoo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İspanya’nın imajına bu şekilde zarar vermek affedilemez” iddiasında bulundu.

İspanya hükümet sözcüsü ve Puigdemont’un avukatı ise ilgili soruları şu an için yanıtsız bıraktı.

NE OLMUŞTU?

İspanya Yüksek Mahkemesi geçen ay, Puigdemont hakkında açılan bir “terörizm” soruşturmasını kapatmış ancak af yasasına getirdiği istisnalarla dönüşünü engellemeye çalışmıştı. Mahkeme, “terörizm” soruşturmasını kapatma sebebini “usul hatası” diye açıklamıştı.

Söz konusu ‘terörizm’ soruşturması, binlerce eylemcinin Barselona havaalanına erişimi birkaç saat boyunca engellediği kitlesel bir eylemi de içeren Katalan bağımsızlığı yanlısı protestolarda bulunan Demokratik Tsunami adlı gruba ve onun “sokak terörizmi eylemlerini” el altından yönettikleri iddiasıyla 10 Katalan siyasi lidere Temmuz 2021’de açılmıştı.

Bu kişiler arasında, 2017’deki tek taraflı bağımsızlık girişiminin başını çeken ve sonrasında Belçika’ya giden dönemin bölgesel yönetim başkanı Puigdemont, bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (Esquerra Republicana de Catalunya/ERC) Genel Sekreteri Marta Rovira ve ERC milletvekili Ruben Wagensberg de vardı.

Soruşturmanın düşürülmesi sonrası Rovira ve Wagensberg’in İspanya’ya hapse atılma tehlikesi olmadan dönmesinin önü açılmıştı. Ancak tek taraflı bağımsızlık ilanını muğlak bir dille de olsa gerçekleştirip altını imzalamış Puigdemont için geçerli değildi.

Öte yandan, Başbakan Sanchez’in bağımsızlık ilanının demir yumrukla bastırılması sonucu hapse giren veya sürgüne giden siyasiler için çıkardığı Katalan genel af yasası, 30 Mayıs’ta mecliste kabul edilerek yürürlüğe girmişti. Bununla birlikte Yüksek Mahkeme, 1 Temmuz’da aldığı kararla Puigdemont’u etkileyen suçlamaları adeta cımbızla çekip af dışında bırakmıştı.

2017’de yurtdışına kaçmak zorunda kalan Puigdemont, İspanyol adalet sistemi tarafından itaatsizlik ve kamu fonlarının kötüye kullanılması dahil bir dizi suçlamayla aranıyordu. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version