Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AVUSTRALYA | Mesai saatleri dışında ‘bağlantıyı kesme hakkı’ yasalaştı

AVUSTRALYA | Mesai saatleri dışında ‘bağlantıyı kesme hakkı’ yasalaştı


JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

20’den fazla ülkede uygulanan “bağlantıyı kesme hakkı” Avustralya’da da yasalaştı. Kurala göre, çalışanlar mesai saatleri dışında işverenlerinden gelen aramalara ya da mesajlara  cevap vermeme özgürlüğüne sahip olacak.

Yeni yasa, çalışanların patronları tarafından cezalandırılma korkusu olmadan, isterlerse mesai saatleri dışında işle ilgili iletişimleri görmezden gelmelerine izin veriyor.

Geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor. Yasanın çalışanlara nefes aldırması bekleniyor.

İlk kez Fransa tarafından 2017’de İş Kanunu’nda yapılan değişikle uygulamaya sokulan “bağlantıyı kesme hakkı”, başta Avrupa’da ve Latin Amerika’da olmak üzere 20’den fazla ülkede benzer şekilde uygulanıyor.

Yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor. Bunun yerine personele cevap vermeme hakkı tanıyor. Ancak önemli ve acil konularda çalışanların istenen işi yapması beklenebilir.

Avustralya Sendikalar Konseyi, “çalışanların mesai saatleri dışında makul olmayan iş temasını reddetme ve daha fazla iş-yaşam dengesi sağlama konusunda güçleneceğini” söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version