Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amed Barosu’ndan Fidan: Kürtçe yazıların silinmesi kanunsuzluktur

Amed Barosu’ndan Fidan: Kürtçe yazıların silinmesi kanunsuzluktur


AMED – Kürtçe uyarı yazılarının silinmesinin “kanunsuzluk” olduğunu belirten Amed Barosu Kürt Dili Komisyonu Başkanı Mehmet Fidan, “Kanunda Kürt dilinde halka hizmet etmenin önünde bir engel yok” dedi. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyelerin yaya geçitlerine yazdığı “Pêşî Peya (Önce yaya)” ve “Hêdî (Yavaş)” uyarı yazıları, İçişleri Bakanlığı talimatıyla birçok kentte silindi. Belediyeler, bunun üzerine silinen yerlerin yerine yenilerini yazdı. Amed Barosu da 29 Temmuz’da “Kürtçe diline yönelik tahkir edici ve nefret içerir eylem” gerekçesiyle ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro, yazıların silinmesine dayanak yapılan İçişleri Bakanlığı kararına karşı da 31 Temmuz’da “yürütmeyi durdurma” talebiyle iptal davası açtı. İptal davası başvurusunda, “Belediye hizmetlerinin Türkçenin dışında başka bir dille yapılmasına dair bir yasaklayıcı düzenleme bulunmamaktadır” vurgusu yer aldı. 

 

AV. FİDAN: KÜRÇEYE DÜŞMANLIK

 

Kürtçe yazıların silinmesi ve başvurulara dair konuşan Amed Barosu Kürt Dili Komisyonu Başkanı Mehmet Fidan, Kürtçe yazıların silinmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Fidan, yaşananların “hukuk ve insan hakları karşıtı bir durum” olduğunu kaydetti. Fidan, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekenlerin gözaltına alınması ve tutuklanması ile Kürtçe uyarı yazılarının silinmesinin “Kürt’e ve Kürtçeye dönük düşmanlık” olarak nitelendirdi. 

  

Fidan, “Bu bahsettiğimiz yerlerde insanların yüzde 90’ı Kürtçe konuşuyor. O yüzden bu, belediyeler tarafından halka sunulan bir hizmettir. Halk da kendi diliyle hizmet görmek istiyor. Bu yaklaşımlar halklar arasında düşmanlık oluşturuyor. ‘Kardeşiz’ diyorlar. Kardeşlik bu şekilde olmuyor. Kardeşlik varsa, sen nasıl kendi dilini konuşabiliyorsan, kardeşin de konuşabilmeli, engel çıkarmaman gerekiyor. Nasıl kanunlarında, halka hizmet ederken dilini öne çıkarıyorsan, kardeşinin dilini de öne çıkarman gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

‘YAZILARIN SİLİNMESİ KANUNSUZLUKTUR’

 

Kayyım olmadığı dönemlerde de benzer hizmetlerin yapıldığını anımsatan Fidan, daha önce böylesi bir sorunla karşılaşılmadığını belirtti. Kanunda Kürt dilinde halka hizmet etmenin önünde bir engel olmadığını vurgulayan Fidan, “Bu çok doğal bir şey ve kanunsuz değil. Bu yazıların silinmesi kanunsuzluktur. Çünkü bu yazıların silinmesinin kanunda bir yeri yok. ‘Hêdî’ ya da ‘Pêşî Peya’ kelimelerinin kimseye bir zararı yok. Razı olamamalarının sebebi ırkçı olmalarıdır” şeklinde konuştu.  

 

Fidan, şöyle devam etti: “Her türlü saldırıya karşı durup, dilimizi savunacağız. Çünkü biz de bu ülkede yaşıyoruz, bizim de haklarımız var. Kendi dilimizde eğitim ya da hizmet almak için dil alanındaki mücadelemiz devam edecek.”

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version