Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Al Arabiya’ya göre ABD yönetiminin İsrail’e İran-Hizbullah misillemesinin şekli ve zamanlaması hakkında en ufak fikri yok

Al Arabiya'ya göre ABD yönetiminin İsrail'e İran-Hizbullah misillemesinin şekli ve zamanlaması hakkında en ufak fikri yok


– ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın önceki gün G7 dışişleri bakanlarına İsrail’e 24-48 saat içinde İran-Hizbullah misillemesi uyarısının süresi dolarken, ABD istihbaratına yakın kaynaklarla yetkililer, İran’ın Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesine yanıtının başta sanılandan daha uzun sürdüğünü teslim etti. Güncelleme, dün akşam Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın “Düşmanı bekletmek cezanın bir parçası” açıklamasının ardından geldi.

Al Arabiya’nın haberinde “Hizbullah başkomutanı Fuad Şükrü ve Hamas siyasi şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından, ABD yetkilileri, roketler, füzeler veya insansız hava araçları içeren hızlı misillemenin pazar veya pazartesi gerçekleşmesi için hazırlık yapmıştı. Ancak henüz ne İran ne de Hizbullah herhangi bir yanıt verdi” denildi.

YARIN VEYA CUMA GÜNÜ MÜ?

Buna göre İran-Hizbullah misillemesinin kesin doğası henüz belirsizliğini korurken, ABD yetkilileri bunun yakın olduğundan emin. İlk değerlendirmeler hafta başında bir saldırı öngörüyordu, ancak son istihbarat, herhangi bir misillemenin yarın veya cuma gününe kadar ertelenebileceğini gösteriyor.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI TOPLANTISI BEKLENİYOR

Yanısıra İran’ın bugün Suudi kenti Cidde’de düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısını da bekleyeceği düşünülüyor. Tahran’ın Haniye suikastı sonrası talep ettiği toplantıyla ilgili İİT “İsrail işgalinin Filistin halkına, özellikle Gazze Şeridi’nde işlediği ve devam ettirdiği vahşete yanıt olarak düzenleneceği” açıklamasını yaptı.

ABD KESTİREMİYOR: TEK Mİ YOKSA DİRENİŞ EKSENİ İLE KOORDİNELİ Mİ

Haberde ABD yetkililerinin İran’ın tepkisinin biçimini ve bunun Hizbullah veya Irak ile Yemen’deki diğer direniş gruplarıyla koordineli yapılıp yapılmayacağını belirlemekte zorlandığı belirtildi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, hem İran’ın hem de Hizbullah’ın misilleme yapacağını söylerken birden fazla cepheyi içeren büyük ölçekli koordineli saldırı olasılığını açık bıraktı.

‘İSRAİL’İN SAVUNMASI HİZBULLAH’LA UZUN SAVAŞA DAYANAMAZ’

Biden yönetimi, İran veya vekilleri İsrail’e ne fırlatırsa fırlatsın, çoğunu düşüreceğinden emin gözükse de Hizbullah ile uzun süreli bir çatışma istemiyor. ABD yetkilileri, Hizbullah’ın cephaneliğinin büyüklüğünün, sahip olduğu silah türlerinin çeşitliliğinden daha endişe verici olduğuna inanıyor. Hizbullah’ın İsrail ile yeni genişletilmiş savaşı ne kadar sürdürebileceği sorulduğunda, bir yetkili, İsrail’in mevcut savunmasının dayanabileceğinden daha uzun süreceğini söyledi.

‘SUİKASTTAN SONRA HABERDAR OLUP YARDIMA KOŞMA KRİZİ’

Al Arabiya’ya göre 1 Nisan’da İsrail’in İran’ın Suriye Büyükelçiliğine saldırıp Devrim Muhafızları komutanları öldürerek 13 Nisan’da Tahran’ın misillemesine yol açmasındaki gibi Haniye suikastı öncesi de resmin dışında tutulduktan sonra İsrail’in yardımına koşmak zorunda kalan ABD yetkilileri, Benyamin Netanyahu hükümetine kızgınlıklarını dile getirdi.

‘İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNE SARSILMAZ BAĞLILIK BAKİ’

Ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail güvenliğine “sarsılmaz bağlılık” açıklaması kapsamında, Washington, 7 Ekim’den beri Yahudi devletine 12 milyar dolarlık askeri yardım yaptı. Özetle Biden yönetimi, İsrail’e, İran ile bölgedeki diğer devlet dışı gruplardan gelebilecek saldırıları savuşturması için ihtiyaç duyduğu silah ve varlıkları sağlamaya devam edecek. (Al Arabiya, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version