Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, eski demokrasi aktivistini Çin için casusluk yaptığı iddiasıyla tutukladı

ABD, eski demokrasi aktivistini Çin için casusluk yaptığı iddiasıyla tutukladı


Mark Schiefelbein / AFP

Adalet Bakanlığı, Çin’in 1989 demokrasi hareketinde yer alan bir New York sakininin Çarşamba günü Çin hükümeti için yasadışı ajanlık yapmakla suçlandığını ve tutuklandığını açıkladı.

67 yaşındaki Tang Yuanjun, 20 yıldan uzun bir süre önce Tayvan kontrolündeki adaya yüzerek geçmiş ve ABD tarafından kendisine siyasi sığınma hakkı tanınmıştı.

Adalet Bakanlığı tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Tang’ın 2018-2023 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) adına ajanlık yapmakla suçlandığı belirtildi.

Bakanlık, Tang’ın “ÇHC’nin başlıca sivil istihbarat kurumu olan ÇHC Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın (MSS) talimatı üzerine görevleri” tamamladığını söyledi.

Tang, MSS yetkililerine “ABD merkezli önde gelen Çinli demokrasi aktivistleri ve muhalifler” de dahil olmak üzere, ÇHC’nin çıkarlarına “potansiyel olarak aykırı gördüğü kişi ve gruplar” hakkında bilgi sağladığı iddia edildi.

Ayrıca Federal Soruşturma Bürosu’na, MSS yöneticisiyle iletişim kurmak için kullandığı bir e-posta hesabına artık erişimi olmadığını iddia ederek yalan söylemekle suçlanıyor.

Çin’in kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinden olan Tang, Pekin’deki Tiananmen Meydanı baskını ile sonuçlanan 1989 demokrasi hareketine katıldığı için 20 yıla mahkum edilmişti. Sekiz yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, AFP’ye konu hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version