Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yozgat Cezaevi ihlal raporunda yok yok!


ANKARA – Yozgat 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan ihlallere dair raporda, tahliyelerin defalarca engellendiği, dilekçelerin akıbetlerinin bilinmediği ve tutsakların revire çıkarılmadığı belirtildi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Yozgat 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, 7 ağır hasta tutsağın olduğu ve cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalara başvurduğu belirtildi. Raporda, koşullu salıverilme tarihi gelen tutsaklara dayatılan “pişmanlık” dayatmasında bulunulduğu kaydedildi. Raporda, tarafsız koğuşa geçen tutukluların tahliyesinin “Samimi değilsiniz” gerekçesiyle ertelendiği bilgisi paylaşıldı. 

 

TAHLİYELER ERTELENİYOR

 

Rapordaki bilgilere göre; müebbet hapis cezası bulunan tutsak Adnan Özbey’in tahliyesi, “iyi halli değil” gerekçesiye 2 defa 3 ay, 1 defa ise 6 ay ertelendi. Müebbet hapis cezası bulunan ve infazını tamamlamış olan tutsak Sinan Sütpak’ın tahliyesi, “iyi halli değil” gerekçesiyle 5 defa 3’er ay uzatıldı. Tutsak Ersin Sömer’in tahliyesi de 2 kere 6’şar ay, 5 defa ise 3’er ay ertelendi.  

 

DİLEKÇELERİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

 

Raporda, tutsakların ilgili mercilere yazdıkları dilekçelerin akıbetinin bilinmediği, dilekçelerle ilgili evrak kayıt ve numaraların tutsaklara verilmediği aktarıldı. Tutsakların verdikleri dilekçelerin akıbetine dair yapılan başvurulara ise, aylar sonra cevap verildiği ifade edildi. 

 

Raporda, görüşlerine yer verilen tutsak Hakan Abi’nin konuya dair ifadeleri şöyle: “Bizi şikâyet ettiğiniz için dilekçelerinizi vermiyoruz’ diyorlar. Keyfi uygulamalar had safhada. Örneğin benim infazım 4 kere 3’er ay, 1 defa da 6 ay olmak üzere toplamda 1 yıl 6 ay uzatıldı.”

 

3 AYDIR REVİRE GÖTÜRÜLMÜYORLAR

 

Raporda, tutsakların revire çıkartılmadığı kaydedildi. Revire çıkmak için idarenin mahpuslardan dilekçe topladığı ve her ayın ikinci haftası Cuma günü kendilerinin revire çıkarılacağının söylendiği, fakat 3 aydan fazla süredir tutsakların revire çıkmadıkları ifade edildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version