Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni vergi paketi: En düşük emekli maaşı 12.500, yurt dışı harcı Eylül’e kadar 500 TL

Yeni vergi paketi: En düşük emekli maaşı 12.500, yurt dışı harcı Eylül’e kadar 500 TL


En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, vergi paketi ve emekli maaş zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olacağını belirten Güler’in açıklamaları şöyle:

  • Yaşlılık, ölüm aylığı almakta olan emeklimize ve hak sahiplerine 10 bin TL olarak öngörülen aylık asgari tutarı 12 bin 500’e yükseltiyoruz.
  • Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır. 
  • Vergi düzenlemesi 53 maddeden oluşuyor. 53 maddelik teklif içinde bunun karşılandığını belirlemek istiyoruz. Yıllara böldüğünüzde maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini ifade etmek isterim.
  • Kanun teklifinin dışında bambaşka konular çalışıyormuş gibi farklı dezenformasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Çalışmadığımız birçok konu sanki varmış gibi paylaşıldı.
  • Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele, vergi uyumunun artırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, tahsilat etkinliğinin artırılması amacıyla vergi ve bazı kanunlarda düzenleme yapıyoruz.
  • Öncelikli olarak kısa vadeli prim oranını yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarıyoruz. Yüzde 30 oranında Kurumlar Vergisi alınması, yatırım fon ve ortaklıklarının istisna edilmesi, kazanç istisnasının ihracat gelirleriyle sınırlandırılması başlıklarında düzenlemeler getiriyoruz.
  • Çok uluslu şirketlerde küresel asgari vergisi, yerel asgari kurumlar vergisine düzenleme getiriyoruz. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkan sağlıyoruz.
  • Yeni vergi güvenlik müesseseleri de oluşturuyoruz. Yurt içi asgari kurumlar vergisi oluşturulması vergi sistemimizde yer alacaktır. Gelir vergisi mükelleflerinin yılın belli zamanlarında elde ettikleri hasılat tespit edilecek, beyanlarıyla yüzde 20 uyumsuzluk hasılat varsa izaha davet edilecek.
  • Başkasına ait POS cihazı IBAN’ına kullanıma cezaları artırıyoruz. Vergi affını uzlaşma kapsamı dışına çıkartıyoruz. Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olacak. Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor.
  • KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz.
  • Küresel şirketlerin asgari kurumlar vergisi yüzde 15’e tamamlanacak. Yurt içi şirketlerin kurumlar vergisi yüzde 10 olarak belirlendi.
  • En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak. Seyyanen zam gibi bir şey söz konusu değil.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version