Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni ayakkabı alamayanlar eskisini tamir ettiriyor


İSTANBUL – İstanbul’da 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Muharrem Kaya, insanların ekonomik kriz nedeniyle yeni ayakkabı almak yerine eskisini tamir ettirmeyi tercih ettiğini söyledi. 

 

Türkiye’de gittikçe derinleşen ekonomik kriz her alanda kendisini hissettiriyor. İstanbul’da birçok yurttaş ekonomik kriz nedeniyle yeni ayakkabı almak yerine eskini tamir ettirmeyi tercih ediyor. 28 yıldır ayakkabı tamiratı yapan Muharrem Kaya, tamirin de maliyetinin arttığını söyledi. 

 

Erdexan’ın Mêrdinik (Göle) ilçesinde 1996’da İstanbul’a gelerek ayakkabı tamirat işine başlayan Kaya, “Bir gün, bir ayakkabı aldım ve kendi kendime bu tamiratı yapmam gerektiğini düşündüm. Sonra gidip bu işi yapan birinden tezgah ve tüm tamirat malzemelerini aldım. Ağabeyim memleketteydi, ben tek başıma iş yapmaya başladım. İlk başta hiçbir şey bilmiyordum, acemi şansıyla işleri hallediyordum. Her gün eve gidip tamirat yapmayı öğrenmeye çalışıyordum. Bekar olduğum için yağmurda çöp kutularının üstünde uyuyordum. Ayakkabıları zımparalayıp yapıştırdım, ama parmaklarımı kestim. Her şeyi öğrenmeye çalışırken pek çok hata yaptım. Çivileri ayakkabılara doğru şekilde çakmayı öğrenemedim ve elimi kestim. Ama sonunda başardım ve sabah arkadaşlar geldiğinde durumumu anlattım. Onlar da bana yardım etti ve birlikte işleri yürüttük. Bütün zorluklara rağmen, işi öğrenip başardım” diye konuştu. 

 

‘PARANIN DEĞERİ KALMADI’

 

Eskiden paranın değerli olduğunu söyleyen Kaya, bir valizle İstanbul’a gelerek birçok şey başardığını şu an ise bu durumun imkansız olduğunu söyleyen Kaya, “90’lı yıllarda kazandığım parayla bir daire aldım ve geri kalan parayla düğün masraflarını karşıladım. Şimdi ise aynı parayla bunu yapmak imkansız. Asgari ücretle geçinmek zorlaştı, özellikle kiracılar için hayat daha da zor. İktidarın değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Her gün kavga görüyorum; insanlar strese giriyor, bunalıma düşüyor. Elektrik, su gibi temel ihtiyaçları karşılamak bile zorlaştı. Maddi sıkıntılar insanları psikolojik olarak etkiliyor. Eski zamanlarda bir valizle gelip hayat kurardık, şimdi ise gençlerin bu şartlarda ayakta durması çok zor” ifadelerini kullandı.

 

‘ESKİ AYAKKABILARINI TAMİR ETTİRİYORLAR’

 

İnanların ekonomik kriz nedeniyle yeni ayakkabı alamadıkları dile getiren Kaya, “Hayat pahalı olduğundan insanlar ayakkabılarını tamir ettiriyor. Eskiden çöpe atılan ayakkabılar şimdi bize getiriliyor ve biz onları tamir ediyoruz. Neden çünkü insanlar ekonomik krizden dolayı yeni ayakkabı almıyor. Alamadığı için tekrardan eski ayakkabılarını getiriyor” şeklinde konuştu.

 

Tamirat için kullandığı malzeme fiyatlarının da sürekli arttığını vurgulayan Kaya, “Ayakkabı tamir için kullandığım Japon yapıştırıcı fiyatı üç buçuktan yirmi liraya çıktı. Malzeme fiyatları artıyor ve bu durumun sorumlusu bizi yönetenlerdir” dedi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version