Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Van’da İranlılara özel festival düzenlenecek

Van’da İranlılara özel festival düzenlenecek


Zelal Sahidenur SARİ


VAN – Van, geçmişten bugüne İranlı turistlerin tatil yapmak için sık sık ziyaret ettiği kentlerin başında geliyor. Öyle ki Van’daki konaklama, alışveriş ve eğlence sektörü çoğunlukla İranlı turistlere özgü şekilleniyor. Van’da yalnızca İranlı turistlerin ağırlandığı oteller, gece kulüpleri olmasının yanı sıra İranlı turistlerin Newroz tatiline denk getirilen alışveriş festivalleri de düzenleniyor.

OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 25’E DÜŞTÜ

Kentin turizmi İranlı turistlere göre şekillenmesine rağmen geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl daha az İranlı turist geldi. Her geçen gün sayısı azalan İranlı turistlerin birçoğu bu yıl ya tatile çıkmadı ya da farklı yerler görmek için Türkiye’deki diğer turistik merkezlere kaydı. Hal böyle olunca da Van’da sadece İranlı turistleri ağırlayan otellerin doluluk oranı bu yıl yüzde 25 oranında kaldı.

Turistlerin bu yıl Van’ı tercih etmemesinden oldukça etkilenen ve ekonomik olarak zor günler geçiren turizmciler ise bu soruna çözüm için Van Gölü’nün kenarında sadece İranlıların katılabileceği bir festival düzenlemeye karar verdi. Altı turizm şirketinin bir araya gelerek düzenlediği festivalde İranlı DJ’ler sahne alacak.

‘MÜŞTERİ KİTLEMİZ TRABZON’A KAYDI’

16-17 Temmuz düzenlenecek festivalin yürütücüsü Murat Çimendur, bu yıl İranlı turist sayısının azalmasından etkilendiklerini belirterek, bu soruna çözüm bulmak için bugüne kadar bölgede İranlılar için düzenlenmiş en büyük festivale imza atacaklarını ifade etti.

Murat Çimendur

Bu festivalle İranlılara farklı bir deneyim sunacaklarını vurgulayan Çimendur, şu bilgleri verdi:

“Bugüne kadar yapılan etkinliklerin birçoğu bazı turizm şirketleri tarafından kendi müşterilerine özel düzenleniyordu. Bu müşteriler de genellikle zengin insanlardı. Herkesin katılabileceği bir festival mantığı yoktu. Yaptığımız festivalle tüm kitleye hitap ediyoruz. Bu yüzden fiyatını da olabildiğince uygun yapmaya çalıştık. Müşteri kitlemizin tamamı Trabzon’a kaydı. Bu yüzden büyük zararlara uğradık.”

Bu ve benzeri organizasyonlara giderek ağırlık vereceklerini aktaran Çimendur, kaybettikleri kitleyi ve daha büyük bir turist kitlesini buraya çekebileceklerini ifade etti. Şu ana kadar 1000 kesinleşmemiş rezervasyon yapılan festivalde yeme-içme, plaj, etkinlik ve eğlence hizmetlerini bir arada sunacaklarını anlattı.

‘İRANLI TURİST YÜZDE 90’DAN 30’A DÜŞTÜ’

Festivalin yapılacağı tesisin sahibi ve festivalin paydaşlarından biri olan Deniz Deniz, İranlıların ülkelerindeki yasaklar nedeniyle güvenlik kaygıları yaşadıklarını, bu nedenle festivali İranlılara özel düzenlediklerini söyledi.

Deniz Deniz

Tamamen İranlıların eğlence tarzına odaklandıklarını aktaran Deniz, beklentilerine yakın bir kitlenin festival için rezervasyon yaptığını ifade etti. Bu festivale kente ciddi katkı sağlayacaklarını vurgulayan Deniz, tanıtımın yanı sıra konaklamada uzun süredir yaşanan durağanlığın bir nebze de olsa aşılabileceğini belirtti.

Deniz, “Her yıl kente neredeyse yüzde 90 oranında turist geliyordu. Ama bu yıl bu oran yüzde 30’lara kadar düştü. İranlılar mesafe açısından bizim en büyük pazarımız. Buraya yoğunlaşmamızın amacı tamamen bu. Bu yıl yaşadığımız durumun düzeleceğine ve festivalimizin keyifli geçeceğine inanıyoruz. Bu yalnızca bizim için değil, hizmet sektöründe bu kentte çalışan herkes için faydalı olacaktır” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version