Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uyutma yasasına tepki: Katil olmayı reddedin


ANKARA – Hayvanların “uyutularak” katledilmesini öngören tasarı Meclis’te görüşülmeye başladı. Tasarıya tepki gösteren veteriner hekimler meslektaşlarına çağrı yaparak, “Yanlış bir yasanın dayatmasıyla katil olmayı reddedin” dedi.

 

Yaşam için Yasa ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi üyeleri hayvanların “uyutularak” katledilmesini öngören yasa tasarısına karşı eylemlerini 51 gündür sürdürüyor. 

 

Tasarının Meclis’e sunulmasından bir gün önce (11 Temmuz) eylemciler Meclis Parkı’nda oturma eylemi başlattı. Bugün oturma eylemlerinin 3’üncü gününde Sakarya Caddesi’ne gelen hayvan hakları savunucuları ve veteriner hekimler basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın ve DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan katıldı.  

 

Açıklamayı veteriner hekimler adına yapan Elif Türker, söz konusu tasarıda, “hiçbir gerekçe aranmaksızın sadece sayıyı azaltmak üzere” hayvanların katledileceğini ifade etti. Türker, “Hayvanları koruma kanunundan ‘koruma’ kavramını söküp attılar. Kana susamış iktidar, ötenazi, insan merkezli vs. uydurulmuş kavramlarla toplum vicdanını susturup, tepkileri hafifletip katliama ve tecride yol vermeyi düşünüyor” dedi.

 

‘ÖTENAZİYİ BİR İMKAN GİBİ SUNARKEN NEYİ KASTEDİYORSUNUZ?’

 

Türker, söz konusu yasa tasarısı değişikliğinde “sağlıklı” hayvanlara dokunulmayacağının söylenmesinin ayrımcılık yapılarak yaşam hakkının gasp edileceği olduğunu ifade etti. Türker, AKP’li Abdullah Güler’e tepki göstererek, “Dün Abdullah Güler’e ötenazi hakkında gazetecilerin ısrarla sorduğu soruyu bir de biz soralım. Ötenaziyi bir imkan gibi sunarken siz neyi kastediyorsunuz? Önce uyutacağız dediniz ardından ötenazi diye güzellediniz.  Katliam ve tecridinizi ancak sağlık ve güvenlik endişesi yaratarak, kamu vicdanını manipüle ederek kabul ettirebilirsiniz. Fakat buna izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

 

VETERİNER HEKİMLERE ÇAĞRI

 

Türker, son olarak 5996 sayılı kanunun 9’uncu maddesine uymakla yükümlü olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “‘Bir grup insanın rahatsız olması, öyle olmasını istemesi’ gibi hiçbir durum bu sebepler arasında asla olamaz. Bunu kabul etmiyoruz. Bu anlamda kamuda çalışan, bu yasa tasarısı eliyle katil edilecek olan meslektaşlarımızı yaşam hakkı için ses çıkartmaya, dayanışmaya çağırıyoruz. Yanlış bir yasanın dayatmasıyla katil olmayı reddedin.” 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version