Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK Başkanı Çetinkaya, “Tanesi 2 TL” demişti; kamuoyu o yumurtayı arıyor!

TÜİK Başkanı Çetinkaya, “Tanesi 2 TL” demişti; kamuoyu o yumurtayı arıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın son açıklamaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira piyasada o rakamlara bahsedilen ürünü ya da hizmeti almak mümkün değil.

TÜİK Başkanı’nın verdiği rakamlardan biri yumurta fiyatlarıyla ilgiliydi. 30’lu paketlerdeki yumurtanın fiyatının 2 TL olduğunu söyledi: “Yumurta, doktor muayenesi fiyatları denildiğinde toplulaştırılmış bir fiyattan bahsediliyor. Örneğin bugün (dün) basına yansıyan bir haberde 2,57 lira yumurta fiyatı ifade ediliyor. Gezen tavuk yumurtası 5 lira. Ama 30’lu yumurtaların tanesi 2 lira.”

Erhan Çetinkaya’nın açıklamasına göre 30’luk koli yumurtanın fiyatının 60 TL olması lazım.

Peki Türkiye’de durum ne?

Bugün itibariyle üç harfli marketlerde ‘M’ boy 30’lu yumurtanın fiyatı bile 80 TL. Tarım Market’te de fiyatı aynı. Yani güvercin yumurtasından hallice, ‘M’ boyda bir yumurtanın tanesi en iyi ihtimalle 2,66 TL’ye geliyor.

Yine üç harfli marketlerde satılan 15’li paketlerde satılan ‘L’ boy yumurta ise 50 lira. Onların tane fiyatı ise 3,33 TL!

Peki diğer marketlerde fiyatlar nasıl?

30’lu ‘M’ boy yumurtaların fiyatı ‘üç harflilere’ göre  biraz daha pahalı olan zincir marketlerde 90 TL’den başlıyor 110 TL’ye kadar çıkıyor. ‘L’ boy olanlar ise ortalama 100 TL ile 130 TL aralığında. Tane fiyatı 4 liranın bile üzerinde!

Pazarda ise yumurtanın 30’lu kolisinin fiyatı 80 liradan başlıyor, büyüklüğüne ve türüne göre 130 hatta 150 liraya kadar çıkıyor.

Rakamlar ortada!

Özetle; TÜİK Başkanı’nın dediği gibi Türkiye’de tanesi 2 TL’ye yumurta almak mümkün değil. Genel olarak halkın tükettiği ortalama yumurtanın tanesi 3 TL ile 4 TL arasında değişiyor. Yani TÜİK Başkanı’nın açıkladığı rakamın minimum yüzde 50 üzerinde!

Organik, köy yumurtası denilerek satılan yumurtaların fiyatı ise 5 lira civarında.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version