Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trump’ı hedef alan Crooks: Lisede zorbalık gören yalnız biriydi, berbat atış yaptığı için tüfek takımı tarafından reddedilmişti

Trump'ı hedef alan Crooks:  Lisede zorbalık gören yalnız biriydi, berbat atış yaptığı için tüfek takımı tarafından reddedilmişti


– ABD’nin önceki Başkanı ve kasımdaki seçimde Başkan Joe Biden’ın rakibi Donald Trump’a önceki gün Pensilvanya eyaletinin Butler kentinde miting yaparken suikast girişiminde bulunulmasıyla ilgili çok sayıda soru işareti henüz aydınlatılabilmiş değil. Miting alanına yaklaşık 150 metre mesafedeki bir çatıdan AR-15 yarı otomatik tüfekle 8 el ateş edip Trump’ı sağ kulağından yaraladıktan sonra öldürülen 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’un hangi saiklerle hareket ettiği, soru işaretlerinden biri. Siyasi eğilimleri ve amacı dahil, Crooks hakkında pek çok şey belirsizliğini koruyor.

MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ ALAN ‘YILDIZ’ ÖĞRENCİ

Ancak Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh şehrinin Butler’dan yaklaşık bir saat uzaktaki Bethel Park banliyösünün sakini Crooks’un hayatına dair ayrıntılar medyaya yansımaya başladı:

* Bethel Park Lisesi’nden 2022’de mezun olan Crooks, Ulusal Matematik ve Bilim Girişimi’nden 500 dolarlık “yıldız ödülü” kazandı. Ardından Allegheny County Devlet Koleji’ne kaydoldu ve 2024 yılında mühendislik bilimleri alanında önlisans derecesiyle mezun oldu.

‘NORMAL GÖRÜNEN YALNIZ BİRİ’

* Lise yıllığı fotoğrafında üzerinde Amerikan bayrağı bulunan bir gömlek giyen Crooks’un 2022’de lise mezuniyet töreninde diplomasını alırken seyrek alkışlarla karşılandığı görülüyor.

* Medyaya konuşan sınıf arkadaşları, Crooks’tan “kimseye sataşmayan- bulaşmayan, kimseyle yakınlaşmayan, normal görünen biri” diye söz etti. Ancak 21 yaşındaki Jason Kohler, Crooks’un “lisede çok fazla zorbalığa maruz kalmış yalnız bir kişi” olduğunu söyledi. 20 yaşındaki Michael Dudjak ise Crooks’un “aktif olarak zorbalığa uğramadığını, ancak çok fazla kendi başına olduğu” gözlemini paylaştı.

‘SİYASİ YORUMLARDA BULUNMAZDI’

* Pensilvanya seçmen kayıtlarına göre kayıtlı bir Cumhuriyetçi olan Crooks, diğer yandan Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre Demokrat Başkan Joe Biden’ın Ocak 2021’de göreve başladığı gün liberal bağış toplama kuruluşu ActBlue’ya 15 dolar bağışta bulundu.

* Sınıf arkadaşları, Crooks’un sosyal medyada aktif olduğunu veya politika hakkında açık sözlü konuştuğunu hatırlamadıklarını dile getirdi.

TÜFEĞİ BABASI 6 AY ÖNCE YASAL YOLLARDAN SATIN ALMIŞ

* ABC News’a göre Crooks’un Trump’a suikast girişiminde kullandığı AR-15 tipi yarı otomatik tüfek, babası tarafından sadece 6 ay önce yasal olarak satın alınmıştı.

* Sınıf arkadaşı Jason Kohler, Crooks’un okula av kıyafetiyle gitmesi nedeniyle alay konusu olduğunu söyledi.

‘TÜFEK TAKIMI, ÇOK KÖTÜ ATIŞ YAPMASINI TEHLİKELİ BULDU’

* Sınıf arkadaşı Jameson Myers, Crooks’un üye olmaya çalıştığı lise tüfek takımı tarafından reddedildiğini belirtti. Crooks’tan sezon öncesi talimlerine katılmasının ardından takıma geri dönmemesinin istendiğini söyleyen takım üyesi Myers, “Sadece takıma girememekle kalmadı, geri dönmemesi de istendi, çünkü çok kötü atış yapıyordu ve bunun tehlikeli olduğu düşünülüyordu” dedi. Takımın bir başka üyesi, Crooks’un “berbat atış yaptığını, tüfek takımına pek uygun olmadığını” dile getirdi.

‘HİÇ KİMSE HAKKINDA KÖTÜ KONUŞMAYAN İYİ BİR ÇOCUKTU’

* Myers, “Popüler olmasa da hiç kimse hakkında kötü konuşmayan iyi bir çocuktu ve bu yaptığını yapabilme kapasitesi olduğunu hiç düşünmemiştim” dedi.

* Bir diğer sınıf arkadaşı Summer Barkley, Crooks’un popüler olmamasına rağmen bir grup arkadaşının olduğunu, öğretmenler tarafından sevilen iyi bir öğrenci olduğunu, kendisinde böyle bir şey yapacağına inandıracak herhangi bir tehlike işareti görmediğini söyledi.

* Okul Bölgesi, Crooks’un “takıma katılmaya çalıştığına dair herhangi bir kayıt bulunmadığı ve hiçbir zaman kadroda yer almadığı” açıklamasını yaptı. Ancak Crooks, en az bir yıldır yerel atıcılık kulübü Clairton Sporcular Kulübü’ne üyeydi.

SİLAHLARLA İLGİLİ YOUTUBE KANALININ ‘TAKİPÇİSİ’

* Crooks’un suikast girişiminde bulunurken üstünde ateşli silahlar ve patlayıcılarla ilgili yayın yapan popüler YouTube kanalı ‘Demolition Ranch’in logosunu taşıyan bir tişört vardı.

* Suikast girişiminden kısa süre sonra, ‘Demolition Ranch’ sunucusu Matt Carriker, Instagram’da, Crooks’un cesedinin başında duran bir Gizli Servis ajanının fotoğrafını “Ne oluyor be” yazısıyla paylaştı.

BOMBA YAPIMI MALZEMELERİ EDİNMİŞTİ

* Associated Press’e (AP) konuşan güvenlik kaynakları, Crooks’un evinde ve saldırı mahallinin yakınında bıraktığı bir arabada bomba yapımı malzemeleri bulunduğunu aktardı.

* Medyaya konuşan Crooks’un komşuları, ailenin “üst orta sınıf” bir sokakta yaşadığını, babasını “liberteryen” ve annesini kayıtlı bir Demokrat olduğunu belirtti.

SAĞLIK-BAKIM MERKEZİNDE ÇALIŞIYORDU

* FBI’ın saldırganın Crooks olduğunu açıklaması sonrası, babası, “hâlâ neler olduğunu anlamaya çalıştığını” ve basına konuşmak için “kolluk kuvvetleriyle görüşene kadar bekleyeceğini” söyledi.

* Crooks’un diyet yardımcısı olarak çalıştığı Bethel Park Nitelikli Hemşirelik ve Rehabilitasyon Merkezi, “sicilinin temiz olduğu, işini herhangi bir endişe yaratmadan yerine getirdiği” açıklamasını yaptı. Merkezin yöneticisi Marcie Grimm, “Onun olaya karıştığını öğrendiğimizde şoke olduk ve üzüldük” diyerek kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaptıklarını belirtti.

BLACKROCK REKLAMINA ÇIKMIŞ

* ABD’li yatırım devi BlackRock, 2022’de çekilen bir reklamında Crooks’un yer aldığını açıkladı. Reklamın Crooks’un iki yıl önce mezun olduğu Bethel Park Lisesi’nde çekildiğini belirten küresel yatırım yönetimi şirketi, diğer birkaç öğrenciyle birlikte arka planda görünen gence herhangi bir ödeme yapmadığını söyledi. Açıklamada reklamın yayından kaldırılacağı ve mevcut tüm görüntülerin ilgili yetkililerle paylaşılacağı belirtildi. (Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version