Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trump’a suikast girişiminin ardından eleştirilerin hedefi olmuştu; Gizli Servis Direktörü Cheatle istifa etti

Trump’a suikast girişiminin ardından eleştirilerin hedefi olmuştu; Gizli Servis Direktörü Cheatle istifa etti


Chris Kleponis / AFP

The Washington Post tarafından elde edilen ve kurum personeline gönderilen bir mektubun kopyasına göre, ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, Pennsylvania’da eski başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişimiyle bağlantılı olarak Salı günü istifa etti.

Deneyimli bir Gizli Servis ajanı olan Cheatle, 13 Temmuz’da Trump’ın başkanlık kampanyası için düzenlenen mitingde silahlı bir kişinin güvenli olmadığı anlaşılan bir çatıdan ateş etmesiyle ilgili güvenlik hatasını kabul edilemez olarak nitelendirmiş ve “sorumluluk bende” demişti.

Saldırı, 40 yılı aşkın bir süredir elit koruma teşkilatının gözetiminde bir ABD liderine karşı gerçekleştirilen ilk saldırı oldu. En son 1981 yılında bir saldırgan Washington’da dönemin başkanı Ronald Reagan’a ateş açmış ve Reagan ve beraberindeki 3 kişi yaralanmıştı.

Cheatle Pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nde yapılan oturumda görevde kalmayı umduğunu ve bu pozisyon için en iyi kişi olduğuna inandığını belirtti. Ancak her iki partiden bazı temsilciler, Cheatle’ın Trump mitinginde neyin yanlış gittiğine ilişkin ayrıntılı soruları yanıtlayamadığını ve kendisine karşı güvenlerini kaybettiklerini söylemişlerdi.

Ancak Salı günü itibari ile Cheatle’ın istifa ettiği belirtildi. Kurum çalışanlarına gönderdiği mektubunda “Direktörünüz olarak güvenlik zafiyetinin tüm sorumluluğunu üstleniyorum” diye yazdı.

ABD Gizli Servisi’nin üst düzey yetkilileri, Pennsylvania’daki mitingde yaşanan silahlı saldırıdan önceki iki yıl içinde Trump’ın güvenlik ekibinin talep ettiği ek personel ve ekipman taleplerini pek çok kez reddetti.

Cheatle vurulma olayından sonra yaptığı açıklamada Gizli Servis’in, FBI tarafından yürütülen ceza soruşturması ve Biden tarafından emredilen bağımsız bir inceleme de dahil olmak üzere, vurulma olayıyla ilgili çok sayıda soruşturmada işbirliği yaptığını söyledi.

Biden 2022 yılında Cheatle’ı Gizli Servis direktörü olarak atadığında, Gizli Servis ajanlarının  Washington Post’a gönderdiği yazılı şikayetlere göre, kurum içinde bazıları Cheatle’ın atanmasına karşı çıkıyordu.

Şikayetlerde, Cheatle’ın başkanlık korumasında üst düzey bir görevde çalışma deneyiminin olmamasına dikkat çekiliyordu. İsmini vermek istemeyen mevcut ve eski Gizli Servis yetkililerine göre, Cheatle’ın vurulma olayını ele alış biçimi kurum içinde liderliğine olan desteği daha da azalttı. Birçok ajan ve Gizli Servis mezunu, silahlı saldırganın tırmandığı çatının yeterince güvenli hale getirilmemesinden rahatsız olduklarını söyledi.

Gizli Servis uzun zamandır verdiği açıklar ile eleştirilen hedefinde bulunuyordu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version