Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TikTok’ta yeni akım: Tüketim çılgınlığına son

TikTok’ta yeni akım: Tüketim çılgınlığına son


The New York Times’ın haberine göre, TikTok kullanıcıları yeni bir fikri test ediyor: ”Sadece ihtiyacımız olan ürünleri satın almalı ve kullanmalıyız.”

‘İnfluencer’ kültüründen uzaklaşmak için adım atan kullanıcılar, akıma bir de isim koydu: ‘Eksi Tüketim.’

Kullanıcılar son çıkan ürünler ve yeni moda trendlerle bezenmiş makyaj çantaları yerine, ikinci el kıyafet ve daha makul makyaj ve cilt bakım rutinleri paylaşıyor.

Dahası paylaştıkları videolarda halihazırda sahip olunanları, geri dönüştürülebilir ürünleri ve satın alınanları tüketene kadar yenilememeyi romantize ediyorlar.

24 yaşındaki TikTok kullanıcısı Meghan Pexton, ”Sosyal medyadaki algoritmaların kumandası bizde. Kimleri takip ettiğimizi bir daha düşünmeliyiz” diyor.

Kullanıcıların ‘influencer’lara sırt çevirmesinin sebepleri var. Kimi sosyal medyada sunulan hayat tarzlarını gerçekçi bulmuyor, kimi ekonomik zorluklardan şikayetçi.

”Büyük ekonomik gerilemelerden sonra, yani yaklaşık on yılda bir, minimal yaşayalım gibi bir trend çıkar” dedi Columbia University’de ekonomi profesörü Brett House.

House, bugünkü trendin temellerinin pandemide atıldığını belirtti: ”Pandemiden sonra insanlar intikam alırcasına para harcayarak sürekli yeni ürünler aldı.”

”Yeni trend eksik tüketim değil, makul tüketim olarak görülmeli” dedi House.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version