Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Temizlenmeyen su sebilleri hastalık saçıyor: İshal, hepatit …

Temizlenmeyen su sebilleri hastalık saçıyor: İshal, hepatit ...


Artı Gerçek – Türkiye’de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte soğuk suya talep arttı. Özellikle toplu alanlarda soğuk ve sıcak su için su sebilleri tercih edilirken, temizliği yapılmayan su sebilleri birçok hastalığın oluşmasına sebep olabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Uygun, sebillerin üç ayda bir temizlenmesi gerektiğini ve temizlenmediği takdirde ise bakteri ve virüslerin üreyebildiğini söyledi.

‘BELLİ PERİYOTLARDA TEMİZLENMELİ’

Dr. Bekir Uygun su sebillerinin sebep olabileceği sağlık sorunları ile ilgili şunları söyledi:

“Su sebilleri hayatı kolaylaştırıyor ancak periyodik bakımlarının yapılmış olması gerekiyor. Üretici firmaların söylediği doğrultuda bakımlarının yapılması gerekiyor. Kimyasal ürünlerin geçtiği yerlerin tahriş etmemesi gerekiyor. Belli periyotlarda temizlenmediği sürece derelerde olduğu gibi, yosun tutabilir, bazı bakteri virüs veya mantarların üremesine neden olabilir. Bununla birlikte kişilerde ishal, Hepatit A, Hepatit E gibi hastalıklara neden olabilir.”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Uygun

TEMİZLİĞİN YAPILMAMASI, BAĞIRSAK ENFEKSİYONUNA SEBEP OLABİLİR

Sebillerde kullanılan suyun sertliğine ve bakteri içerip içermediğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr Uygun şöyle konuştu:

“Bu da suyun geçiş yolunun tahribatına sebep olabilir. Bakımında kullanılan suya göre belirlenmesi gerekiyor. Yani illa 3 ay olması gerekmiyor, bazen daha sık aralıklarla yapmak gerekiyor. Bu durumlarda su sebillerinden rotavirüs, norovirüs saptanabiliyor. Bunlar özellikle yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına, ishale, kusmaya sebep olabilir. Bazen de Hepatit A, Hepatit E gibi hastalıklara neden olabilir. Özellikle toplu yerlerde su sebillerini kullanmak büyük kolaylık sağlıyor, sadece kurallarına uymak gerekiyor”

‘ÜÇ AYDA BİR DÜZENLİ TEMİZLENMELİ’

Temizliğin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği Başkanı Halil Mert ise konuşmasında “Sebillerin üç ayda bir düzenli temizlenmesi tavsiye ediliyor. Bunu çoğu kişi bilmiyor, ilk kez bizden duyuyorlar. Biz vatandaşlarımızı bu konuda uyarmaya çalışıyoruz. Sıcaklarla artan yosunlaşmadan nedeniyle temizlik talebi arttı. Sudaki koku ve tat değişimlerinin sebebi de bu temizlikten kaynaklanıyor. 200 ila 250 lira arasında bir fiyatı var ancak vatandaşlar uygun solüsyonu alarak bu temizliği kendisi de yapabilir” ifadelerine yer verdi. (DHA)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version