Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Temelli: Mülteci sorunu Rojava’daki huzuru Suriye’ye yaymakla biter

Temelli: Mülteci sorunu Rojava’daki huzuru Suriye’ye yaymakla biter


ANKARA – Yaşanan ırkçı saldırılara işaret eden DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Mülteci sorunu da Rojova’daki refaha, huzura karşı harekete geçmekten değil, tam tersine, oradaki refahı, huzuru Suriye’ye yaymaktan geçer” diye konuştu.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Sezai Temeli, Meclis Genel Kurulu’nda ırkçı saldırılara ilişkin konuştu. 

 

‘ERDOĞAN KATİLLERİ AFFETTİ’

 

Konuşmasına Madımak katliamının yıl dönümüne dikkat çekerek başlayan Temelli, 33 kişiyi yakarak katledenlerin yargılanmadığını söyledi. Katliamdan ötürü 2 kişinin tek tutuklandığını ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bu kişilerin affedildiğini belirten Temelli, “Yani 33 insanın yanmasından mesul insanları affetti. Bu kadar hasta tutsak var, evladına para yatırdı diye şu anda cezaevinde 80 yaşında anne var, onu affetmek Cumhurbaşkanının aklına gelmedi, 33 insanın yakanları affetti. İnsanlığa karşı işlenmiş bu suç 14 Eylül 2023’te -insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz- zaman aşımına uğradı” dedi.

 

‘YÜZLEŞİLMESİ GEREKİYOR’

 

Katliamin bir utanç olduğunu ve yüzleşilmesi gerektiğini belirten Temelli, “Bu utançlardan kurtulmanın yegâne yolu hakikatle yüzleşmektir, bu sorumluların ve bu sorumluların arkasındakilerin yargılanmasından geçmektedir bu utançtan kurtulmanın yolu. Aksi hâlde bu utançla yaşamaya, bu acılarla yaşamaya devam edeceğiz tıpkı Çorum’da olduğu gibi, tıpkı Maraş’ta olduğu gibi. Alevi düşmanlığının, Alevi toplumuna karşı bu düşmanlığın son bulmasının yegâne yolu bu katliamlarla, bu suçlarla yüzleşmekten ve bunların faillerinin yargılanmasından, gerçek anlamda yargılanmasından geçiyor” diye konuştu.

 

KAYNAĞI KÜRT SORUNU

 

Kayseri ve Reyhanlı’daki ırkçı saldırılara da işaret eden Temelli, “Alevi toplumuna karşı gerçekleşen düşmanlıkla aynı yerden besleniyor. Mültecilerin sorunları mülteciler eliyle yaratılmamıştır, mültecilerin bugünkü sorunlarının nedeni iktidarın Suriye politikasıdır, dış politikasındaki aksaklıklardır, hatalardır, yanlışlardır. Bu hataları hatayla örtemezsiniz, bu yanlışları yanlışlarla gideremezsiniz. Yapılacak yegâne şey ki Suriye meselesinde bugün yeniden meseleyi önümüzü aldığımızda, ısrarla söylüyoruz, Kürt meselesinin çözümünden geçer, bugünkü mülteci sorununun çözümü de Kürt meselesinin çözümünden geçer. Rojova’da, orada, bugün, var olan refaha, huzura karşı harekete geçmekten değil, tam tersine, oradaki refahı, huzuru Suriye’ye yaymaktan geçer. Dolayısıyla da bugün Kürt sorunu varsa aslında bu ülkede birçok sorunun kaynağıdır” diye kaydetti.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version