Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’nın Ukrayna’ya füze saldırısı sırasında çocuk hastanesi kısmen enkaza döndü: BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanacak

Rusya'nın Ukrayna'ya füze saldırısı sırasında çocuk hastanesi kısmen enkaza döndü: BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanacak


– Rusya’nın Ukrayna’ya nadiren gündüz düzenlediği hava saldırılarından birini gerçekleştirmesinin ardından, Kiev yönetimi, ülke çapında en az 36 kişinin öldürüldüğünü, 150’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Ukrayna’nın en büyük pediyatri tesisi olan, özellikle lösemi tedavisi ve organ nakliyle tanınan Kiev’deki Ohmatdit Çocuk Hastanesi’nin ağır hasar aldığı, hastanede iki can kaybı olduğu, enkaz altında kalanlar olabileceği açıklandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Moskova’yı ziyaretiyle eşzamanlı düzenlenen saldırı sırasında güvenlik anlaşması imzalamak üzere Polonya’da bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın sabah saatlerinde 40’dan fazla füze attığını söyleyerek misilleme sözü verdi.

ZELENSKİY: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ

“Rusya, füzelerinin nereye uçtuğunu bilmediğini iddia edemez ve işlediği tüm suçlardan tamamen sorumlu tutulmalı; insanlara karşı, çocuklara karşı, genel olarak insanlığa karşı” diyen Zelenskiy, “dünyanın sessiz kalmaması, müttefiklerin Rusya’ya karşı harekete geçmesi” çağrısı yaptı.

BMGK VE UCM’YE ÇAĞRI

Zelenskiy yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırıp Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurdu. ABD, Britanya, Fransa’nın da talebi üzerine yarın BM Güvenlik Konseyi’nde çocuk hastanesinin vurulması görüşülecek.

BBC, “Şimdilik hastanedeki hasarın füze parçalarından mı yoksa doğrudan hedef alan isabetli saldırıdan mı kaynaklandığını söylemek zor” değerlendirmesini yaptı. Reuters ise çevrimiçi bir videoyu incelediğini, görüntülerdeki binalara bakarak konumu doğruladığını, buna göre gökten çocuk hastanesine doğru bir füzenin düşmesinin ardından büyük patlama meydana geldiğini yazdı. Ukrayna Güvenlik Teşkilatı, bunun bir Kh-101 seyir füzesi olduğunu söyledi.

‘HASTANENİN YAKLAŞIK ÜÇTE İKİSİ AĞIR HASAR GÖRDÜ’

BBC’ye konuşan Ohmatdit Çocuk Hastanesi doktoru Lesia Lysytsia, hastanenin yaklaşık üçte ikisinin ağır hasar gördüğünü, bir kısmının tamamen yıkıldığını, bir diğer kısmında yangın çıktığını aktardı.

Ukrayna televizyonuna konuşan hastane yetkilileri, vurulan kısımda yaklaşık 20 çocuğun tedavi altında olduğunu söyledi.

HASTA ÇOCUKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Olay yerinden çekilen fotoğraflarda, hastalar başka hastanelere tahliye edilirken bazıları serum takılı küçük çocukların dışarda anneleriyle oturduğu görüldü.

ENKAZ KALDIRMAK İÇİN İNSAN ZİNCİRİ

Pencereleri patlayan, panelleri dışarı fırlayan Ohmatdit Çocuk Hastanesi’nde iş makinelerinin de katıldığı büyük bir kurtarma operasyonuna girişildi. Yüzlerce gönüllü, doktor ve kurtarma görevlisi enkazı kazarken, molozları parça parça kaldırmak için insan zinciri oluşturuldu.

Hastanede elektrik, su, oksijen hizmetlerinin kesildiği açıklamaları üzerine gönüllülerin topladığı su, gıda gibi temel ihtiyaç maddeleri bölgeye ulaştırıldı.

‘BAŞKA BİR HASTANEYE FÜZE ENKAZI DÜŞTÜ’

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, ilk açıklamasında, Kiev’in Dniprovskiy semtindeki başka bir hastaneye füze enkazının düşmesi sonucu 7 kişinin öldüğünü, başkentin Solomyansky semtindeki bir iş merkezinde 7 kişinin daha öldüğünü, Ohmatdit Çocuk Hastanesi’nde ölen 2 kişinin biri genç kadın doktor olmak üzere yetişkin olduğunu, burada 7’si çocuk 16 kişinin yaralandığını duyurdu. Kiev yönetiminin açıklamalarına göre Rusya’nın saldırılarında Kiev’de en az 21, Ukrayna’nın orta kesimindeki Kryvyi Rih kentinde en az 11, doğusundaki Pokrovsk kasabasında 3 kişi öldürüldü.

‘ATEŞKES ÇAĞRISI, RUSYA’YI DAHA FAZLA SALDIRIYA TEŞVİK EDER’

Saldırıların ardından Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak, Şubat 2022’den beri devam eden savaşta derhal ateşkes çağrısı yapanlara “Yalnızca Rusya’yı daha fazla saldırı yapmaya teşvik eder” diye çattı.

AB Dönem Başkanı Viktor Orban’ın Kiev ve Moskova’nın ardından Pekin’i ziyaret edip Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le ateşkes çağrısı yapmasına atıfta bulunan Podolyak, “Amacı yanlış bir duygu yaratmaktır: Saldırganın öldürme hakkı vardır çünkü ‘barış’tan söz etmektedir ve mağdur kendini savunmamalıdır” dedi.

YENİ BRİTANYA BAŞBAKANI: EN AHLAKSIZ EYLEMLERDEN BİRİ

Britanya’da geçen hafta seçilip göreve başlayan İşçi Partisi hükümetinin Dışişleri Bakanı David Lammy, “Ukraynalı sivillere yönelik en korkunç saldırı” tepkisini gösterdi. Londra’nın Kiev’e “sarsılmaz desteğini” yineleyen Lammy, “Putin’in yasadışı savaşının sorumlularından hesap sormalıyız” dedi. Başbakan Keir Starmer, “masum çocuklara saldırmanın en ahlaksız eylemlerden biri olduğu” paylaşımını yaptı.

BM: VİCDANA SIĞMAZ

BM’den de Rusya’ya kınama geldi. Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, “Bu savaşta çocukların öldürülmesi ve yaralanması vicdana sığmaz. Uluslararası insancıl hukuka göre hastaneler özel korumaya sahiptir. Siviller korunmalıdır” dedi.

RUSYA ‘SİVİL HEDEFLERE SALDIRDIĞINI’ YALANLADI

Moskova, ilk etapta, Kiev’deki Ohmatdit Çocuk Hastanesi’ne değinmeden “sivil hedeflere saldırmadığı” açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, “Kiev yönetiminin Rus altyapısına zarar verme girişimlerine misilleme olarak Ukrayna içinde belirlenen çok sayıda askeri sanayi ve hava üssü hedefinin uzun menzilli silahlarla isabetli şekilde vurulduğunu” duyurdu.

‘UKRAYNA HAVA SAVUNMA FÜZESİNİN DÜŞMESİ YÜZÜNDEN’

“Kiev yönetiminin sivil hedeflere yönelik saldırılara ilişkin açıklamalarının doğru olmadığını” söyleyen Rusya Savunma Bakanlığı, “Kiev’deki yıkıma ilişkin yayınlanan çok sayıda fotoğraf ve video, Ukrayna hava savunma sistemlerinin fırlattığı füzenin düşmesinden kaynaklandığını doğruluyor” dedi.

Ukrayna şüphecisi askeri uzmanlara göre görüntülerden bunun NATO tarafından Ukrayna’ya tedarik edilen, Patriot’la birlikte çalışabilen bir füze olduğu anlaşılıyor.

Rusya’nın Ukrayna sınırında sık sık sivillerin hedef olduğu Belgorod kentine yine Ukrayna saldırısında iki kişinin öldüğü açıklandı.

‘KİEV’İN NÜKLEER SALDIRI KAPASİTELİ UÇAK KAÇIRMASI ENGELLENDİ’

Bu gelişmeler, Rusya iç güvenlik teşkilatı FSB’nin “Ukrayna’nın Rusya’nın bir uzun menzilli stratejik bombardıman uçağını kaçırma girişimini son anda engellediğini” duyurmasının ardından yaşandı. “Kiev’in Tu-22M3 nükleer saldırı kapasiteli stratejik bombardıman uçağını kaçırma planlarını ele geçirdiğini” açıklayan FSB’ye göre Ukraynalı casuslar, Tu-22M3’ü Ukrayna’ya uçurmayı kabul etmesi karşılığı bir Rus hava kuvvetleri pilotuna para ve İtalyan vatandaşlığı teklif etti. Açıklamada başarısız uçak kaçırma girişimine “NATO ülkelerinin istihbarat teşkilatlarının katılımının” ortaya çıkarıldığı iddia edildi. (BBC, Reuters, RT, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version