Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ruanda sandık başında; Kagame’nin koltuğunu korumasına kesin gözüyle bakılıyor

Ruanda sandık başında; Kagame’nin koltuğunu korumasına kesin gözüyle bakılıyor


LUIS TATO / AFP

Ruandalılar bugün başkanlık ve parlamento seçimleri için oy kullanıyor. 24 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Paul Kagame’nin yönetimini 5 yıl daha uzatması bekleniyor.

1994 soykırımının sona ermesinden bu yana Ruanda’nın fiili lideri ve 2000 yılından bu yana başkanı olan Kagame, önde gelen birkaç muhalifin aday olmasının engellenmesinin ardından sadece iki rakiple karşı karşıya kaldı.

Seçimlerin sadece prosedür haline geldiği ülkede, Kagame’nin görev süresini uzatacağı konusunda hiçbir şüphe bulunmuyor. Otoriter lider, 2017’de oyların neredeyse yüzde 99’unu alarak “seçilmişti”.

Demokratik Yeşil Parti lideri Frank Habineza ve bağımsız Philippe Mpayimana, sekiz aday arasından Kagame’ye karşı yarışması onaylanan iki aday oldu.

Ruanda mahkemeleri, muhalefetin önde gelen isimlerinden Bernard Ntaganda ve Victoire Ingabire’nin, kendilerini diskalifiye eden önceki mahkumiyetlerinin kaldırılması için yaptıkları itirazları reddetti.

Nüfusunun yüzde 65’i 30 yaşın altında olan ve dördüncü dönem için yarışan Kagame, Ruandalıların çoğunun tanıdığı tek lider.

Soykırımdan bu yana tek lider

66 yaşındaki Kagame, Hutu aşırılık yanlılarının başlattığı ve çoğunluğu Tutsiler olmak üzere ılımlı Hutuların da dahil olduğu yaklaşık 800 bin kişinin ölümüne yol açan soykırımın ardından travma geçirmiş bir ulusu yeniden inşa etmesiyle tanınıyor.

Ancak hak örgütleri Kagame rejimini keyfi gözaltılar, cinayetler ve zorla kaybetmelerle medyayı ve siyasi muhalefeti bastırmakla suçluyor.

9 milyondan fazla Ruandalı 2 bin 433 seçim merkezinde oylarını kullanmak üzere kayıt yaptırırken, başkanlık yarışı ilk kez yasama seçimleriyle aynı anda yapılıyor.

Kagame 2003 ve 2010 oyların yüzde 93’ünden fazlasını alarak kazanırken, 2017’deki en son seçimde yüzde 98,79 oy aldı.

Yaptığı anayasa değişikliğiyle başkanlık süresini 7 yıldan 5 yıla indiren Kagame, kendisi için iki dönem daha seçilme yolunu açtı. Kagame, yapılan değişiklik ile birlikte 2034’e kadar başkan olarak kalabilecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version