Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Resmi rakamlarla; AKP iktidarı döneminde emekli maaşları nasıl eridi?

emekli-maaslari memur-maaslari


En düşük işçi emekli aylığı, 2002’de 257 liraydı. Aynı dönemde asgari ücret ise 184 lira olarak uygulanıyordu. Bugün ise en düşük işçi emekli aylığı 13 bin 634 lira. Asgari ücret ise 17 bin 2 TL! Asgari ücretle aynı oranda artmış olsaydı en düşük işçi emekli aylığı bugün 24 bin TL civarında olması gerekiyordu. Memur emeklileri açısından da durum pek parlak değil. Onların maaşları da yıllar içerisinde mum gibi eridi…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, haziran ayı enflasyonunun açıklanması sonrası bazı ücret ve aylıklarda yapılan artışlarla ilgili son durumu paylaştı. Tabloya göre asgari ücretli ve emeklilerin hali perişan. Yıllar içinde özellikle emekliler açlığa mahkum edilmiş.

Resmi verilere göre en düşük emekli aylıkları hem asgari ücretin hem açlık sınırının altında kaldı. Bugün tartışma konusu olan asgari ücret 17 bin 2 lira, açlık sınırı ise Türk-İş’in soın verilerine göre yaklaşık 19 bin TL. Yani bir ailenin sadece aylık gıda masrafları 19 bin lira civarında tutuyor! Bunun içerisinde barınma, eğitim, yol, faturalar yok!

Yayımlanan tabloya göre AKP’nin iktidara geldiği 2002’de en düşük işçi emekli aylığı 257 liraymış. Aynı dönemde asgari ücret ise 184.3 lira. Yani emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 civarında üzerindeymiş. Temmuz 2024 itibarıyla en düşük işçi emekli aylığı 13 bin 634 lira oldu. Bugün asgari ücret ise 17 bin 2 lira. Yıllar içinde en düşük emekli maaşı asgari ücretin altına inmiş. AKP iktidarı döneminde en düşük işçi emeklisi maaşı hem asgari ücret hem açlık sınırının altında kaldı.

Bugün en düşük Bağ-Kur tarım emekli aylığı yine 10 bin lirada kaldı. En düşük Bağ-Kur esnaf emekli aylığı 12 bin 333 lira oldu.

Peki memur kanadında durum nasıl?

En düşük memur emeklisi maaşı (4c) 2003 yılında asgari ücretin 1,87 katıydı. En düşük memur emekli aylığı 2002’de 376.5 lira ile asgari ücretin üzerindeydi. Bugün ise en düşük memur emekli aylığı 14 bin 821 lira. Asgari ücretin de açlık sınırının da altında.
Yine temmuz itibarıyla 18 bin 428 lira olan ortalama memur emekli aylığı bile bugün açlık sınırının altında kalmış durumda.

Görüldüğü gibi memur tarafında da emekliler için durum pek iç açıcı değil…

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version