Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Orban’ın ‘barış misyonunun’ ardından, AP’de 63 milletvekilinden Macaristan’ın AB’deki oy hakkının elinden alınması çağrısı

Orban'ın 'barış misyonunun' ardından, AP'de 63 milletvekilinden Macaristan'ın AB'deki oy hakkının elinden alınması çağrısı


– AB dönem başkanlığını devralmasının ardından Ukrayna için kendinden menkul barış misyonuna çıkan ve temaslarından süzdüğü önerileri AB liderlerine mektupla sunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, birliğin yeni şimşeklerini üstüne çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Washington’daki NATO liderler zirvesi ve ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’ı kapsayan barış turunun ardından Rusya’yla konuşulması, Çin’in sürece dahil edilmesi, Trump’ın arabuluculuğu önerilerini sıralayan Orban, yeni seçilen Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ilk Genel Kurul toplantısının gündemindeydi.

AB TARİHİNDE İLK: KOMİSYON BİR ÜYE ÜLKEYE KARŞI BOYKOT KARARI ALDI

Daha önce AB’den Orban’a “birlik adına konuşma yetkisinin olmadığı ve sunduğu görüşlerin kendisine ait olduğu” tepkisi gelirken, Budapeşte’den dönem başkanlığının geri alınması tartışmaları patlak verdi. Dün AB Komisyonu, üyelerinin Macaristan’da düzenlenen gayriresmi toplantılara katılmasını yasaklayıp sadece kıdemli memur göndereceğini açıkladı. Bazı AB hükümetlerinin Macaristan’daki bakanlar arası görüşmelere bakanlar yerine yalnızca üst düzey kamu görevlilerini göndermeyi planladığı da basına sızdı.

‘DÖNEM BAŞKANLIĞI ROLÜNÜ İSTİSMAR VE SUİİSTİMAL’

Bugün toplanan AP Genel Kurulu’nda bir grup milletvekili, Macaristan’ın AB’deki oy verme hakkının geri alınmasını istedi.

AP’deki en büyük grup olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) yanısıra sosyalistler, liberaller, Avrupalı ​​Muhafazakarlar ve Reformcular, Yeşiller dahil çok sayıda gruptan 63 milletvekili, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AP Başkanı Roberta Metsola’ya hitaben imzaladıkları mektubu X’te yayımladı.

Özellikle Moskova’da Putin’le görüştüğü için eleştirilen Orban’ın “bunu yapma yetkisi olmamasına rağmen kasıtlı olarak tüm AB adına hareket ettiğini ima ettiğini” söyleyen AP milletvekilleri, “Orban, AB Konseyi dönem başkanlığı rolünü istismar ve suiistimal ederek zaten ciddi zarara yol açtı” dedi.

‘SÖZLÜ KINAMALARIN HİÇBİR ETKİSİNİN OLMADIĞI KANITLANDI’

Orban’ın Rusya ve Çin ziyaretlerinde “yetkilerini kasıtlı olarak yanlış tanıttığını” öne sürüp AP’yi sorumluluk almaya çağıran 63 milletvekili, “Bu duruma yönelik yalnızca sözlü kınamaların hiçbir etkisinin olmadığı pratikte görülmüş olduğundan, Macaristan’ın AB Konseyi’ndeki oy haklarının askıya alınması gibi gerçek eylemler gerekiyor” diye çıkıştı.

VON DER LEYEN’E DAVETİYE NİTELİĞİNDE

AP’nin Macaristan’ın oy kullanma hakkının elinden alınması konusunda resmi yetkisi yok, ancak milletvekilleri Budapeşte’ye karşı daha sert adımlar atması için Brüksel üzerinde siyasi baskı oluşturabilir.

Orban’ın Kremlin’de Putin’le buluşmasının ardından, AB Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer, Macaristan’ın ziyaret öncesince AB’yi bilgilendirmediğini söylemişti. Ukrayna’nın sıkı destekçisi, Rusya’nın keskin karşıtı Komisyon Başkanı von der Leyen, “AB içinde birlik ve kararlılık” vurgusuyla “Yatıştırma politikası, Putin’i durdurmayacak” demişti.

Bu ay AB dönem başkanlığını devralan Macaristan, topluca AB Konseyi denilen AB ülkelerinin toplantılarını 31 Aralık’a kadar düzenlemekten sorumlu olacak. (Reuters, AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version