Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Öldürme’ yasası görüşmeleri protestolarla başladı


ANKARA – Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören teklifin görüşmeleri, muhalefet parti milletvekillerinin protestosuyla yeniden başladı. 

Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komsiyonu’nda görüşülüyor. Teklifin yeniden başlayan görüşmeleri, muhalefet parti milletvekillerinin protestosuyla başladı. 

 

STÖ TEMSİLCİLERİ MECLİS’E ALINMADI 

 

Teklife ilişkin ilk toplantı, 18 Temmuz’da başladı. Teklife karşı çıkan sivil toplum örgütleri, görüşmelere alınmadı. Hak savunucuları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar, sabah saatlerine kadar süren toplantıyı, koridordaki ekranlardan izledi. 

 

Sivil toplum örgütlerinden isimler, bugünkü toplantıya katılmak için Meclis’e geldi. Ancak Meclis’e girişleri engellendi. Ayrıca toplantının yapıldığı salonun önünde bulunan ve canlı yayın yapan televizyon da kaldırıldı. 

 

MUHALEFETİN TALEPLERİ REDDEDİLDİ

 

Muhalefet partileri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin komisyona alınmamasına tepki gösterdi. Vekiller, teklifi de sıralara vurarak protesto etti. Ancak komisyona başkanlık yapan AKP’li Vahit Kirişçi, muhalefetin bu taleplerini reddetti.

 

‘TOPLUMDA BÜYÜK İNFİALLER ORTAYA ÇIKAR’

 

Dördüncü maddenin okunması sonrası söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, söz konusu teklifin 4’uncu ve 5’inci maddesine dikkat çekti. Başarır, bu her iki maddenin çok sorunlu olduğunu ifade etti. Başarır, sorunun belediyelerin yapacağı icraatlar ile çözülebileceğini belirterek, AKP’nin son 22 yılda elinde bulundurduğu belediyelerle bu sorunu çözmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını ifade etti. Başarır, “Bir teklifimiz var; bunla ilgili bir fon hazırlayalım. Bununla kısırlaştıralım, yerinde yaşatalım” dedi. Başarır, yöntemin ise halk tarafından doğru bulunduğunu belirterek, bu yönlü anket sonuçlarını paylaştı. Başarır, AKP’li seçmenlerin de teklifi savunmadığını kaydetti. Başarır, “Sorunu ‘ötenazi’ ile çözemeyiz. Eğer yasa geçerse toplumda büyük infialler ortaya çıkarır. Meclis’in önünde çok büyük bir sıkıntı var” diye belirtti.

 

‘POLİS YÜZLERCE BARİKAT KURDU’

 

Komisyonda söz alan DEM Parti Agirî Milletvekili Nejla Demir,  toplumun yüzde 85’nin teklife karşı olduğunu dile getirdi. Demir, yasanın geri çekilmesini istedi. 

 

DEM Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar ise , yüzlerce polisin Meclis içi ve dışında barikat kurduğuna işaret ederek, “Bu durum Meclis’e yakışmıyor. Ayrıca televizyonu niçin kaldırdınız? Kamuoyunun bu toplantıdan haberdar olmaması için mi kaldırdınız? Halk bize ötenazi nedir? diye soruyor. Ötenazi; iradesi olanın kendi iradesi ile yaşamını sonlandırmasıdır. Ancak bu teklifi hazırlayan kişiler, ötenazi nedir halka açıklamalı” diye konuştu.

 

Şenyaşar, “Biz yaşatmadan yanayız. Öldürmekten veya ötenaziden yana değiliz. Eğer bir sokak hayvanları sorunları varsa en az zararla gidermek gerekiyor. Dünyada böyle bir uygulama yoktur. Kesinlikle 4’üncü ve 5’inci madde tekliften çıkarılmalıdır” diye belirtti.

 

TELEVİZYONU KALDIRDILAR 

 

Toplantıda söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, görüşmelere alınmayan sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşmeleri takip ettiği salonun önünde duvara asılı olan televizyonun kaldırılmasına tepki gösterdi. Baş, televizyonun bozulduğunun ileri sürüldüğünü belirtti. Konuşmasını sürdüren Baş, “Bu teklife karşı çıkanlar sanki vatan hainiymiş gibi lanse edildi. An itibari ile çoğunluk sizde olduğu için bu yasayı belki geçirirsiniz. Ancak tarih önünde haksız çıkacaksınız. Tarih önünde sorumlu durmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.  

 

‘KURABİYE YİYEREK KATLİAMI GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ’

 

Söz alan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, AKP’lilerin gözlerine kan büründüğünü söyledi. Darbe yöntemleri ile yasanın geçirilmeye çalışıldığını kaydeden Koca, görüşmelerin dışında bırakılan sivil toplum örgütü temsilcilerine dikkat çekti. Koca, “Gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Yurttaşlar meclis dışında ve içinde darp ediliyor. Hiçbir şekilde komisyon başkanı ne de AKP’liler teklife dair bir şey demiyor. Televizyonu bile gözaltına almışsınız. Kurabiye yiyerek, katliam yasasını geçirmeye çalışıyorlar. Bu kanun teklifi bu şartlarda görüşülemez” dedi. 

 

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

 

Erdoğan’ın hayvanların öldürülmesine dair daha önce gösterdiği tepkileri anımsatan Koca, “Ceplerine girecek üç kuruş para olmazsa böyle yapmazlar. Ağızlarını açıp iki kelime etmiyorlar. Bilimsel ve toplumsal süreçler ile ilgili söyledikleri tek bir şey yok. Manipülasyonlar ile kendilerine tetikçiler tutarak yapamazsınız. Bu koşullarda yasa yapılamaz. Bunun karşısında biz varız, insanlığın sesi var. Vicdanın sesi var. Bu katliam yasasının geçmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Muhalefet partilerinin verdiği önergeler oylandı. Önergeler AKP-MHP oyları ile reddedildi. Teklifte yer alan 4’üncü madde de böylelikle geçti.  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version