Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu’yla görüşen Trump: Başkanlık seçimini kazanamazsam Ortadoğu’da büyük savaşlar, hatta 3. Dünya Savaşı olacak

Netanyahu'yla görüşen Trump: Başkanlık seçimini kazanamazsam Ortadoğu'da büyük savaşlar, hatta 3. Dünya Savaşı olacak


– İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Savaşı’nda 40 bin Filistinlinin öldürülmesinin gölgesinde ABD Kongresi’nin ortak oturumunda konuşmasının ardından Demokrat Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı ve Demokratların olası başkan adayı Kamala Harris’le görüşmesinin ardından Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’la buluştu.

Dün yanına eşi Sara’yı alan Netanyahu, nereye gitse kendisini takip eden Filistin yanlısı protestocular, misillemeye gelen İsrail yanlısı göstericiler eşliğinde Trump’ı Florida eyaletindeki Mar-a Lago malikanesinde ziyaret etti.

YENİDEN DOSTLUK POZLARI

Netanyahu, Trump’ın hileyle kendisinden çalındığını iddia ettiği 2020 ABD başkanlık seçimlerini kazandığı için Biden’ı tebrik ederek 45. Başkan’ı kızdırmıştı. Ancak 4 yıl aradan sonraki ilk görüşmelerinde iki lider bu krizi atlatıp eski dostluklarına geri dönmüş gözüktü.

‘BİR KİŞİ YAHUDİ OLUP DA NASIL HARRİS’E OY VEREBİLİR?’

Bu vesileyle Trump, önceki günkü görüşmede Netanyahu’ya “Anlaşmaya var, savaşı bitir, Gazze’de çekilen ıstıraba sessiz kalamam” dediğini kamuoyuna açıklayan Harris’i hedef aldı.

3 ay sonra yapılacak başkanlık seçimindeki potansiyel rakibini “İsrail’e saygısızlıkla” suçlayan Trump, “Bir kişi Yahudi olup da nasıl ona oy verebilir, gerçekten bilmiyorum” dedi. Ancak Yahudi bir erkeğin Harris’le evlenmeyi tercih etmiş olduğuna değinmedi.

ÖRNEKLERLE ‘İSRAİL’E HİÇBİR BAŞKAN’IN OLMADIĞI KADAR İYİYDİM’

“İsrail’e çok iyiydim, hiçbir Başkan’ın olmadığı kadar iyiydim. Çok fazla şey yaptık: Golan Tepeleri (İsrail’in egemen toprağı olarak tanınması), Kudüs (İsrail’in başkenti olarak tanınması), İran nükleer anlaşması” diye devam eden önceki Başkan, “İran nükleer anlaşmasını feshettik, bu muazzam bir şeydi, belki de İsrail için yaptığım en iyi şeydi” vurgusunu yaptı.

‘KAZANIRSAM HER ŞEY YOLUNA GİRECEK’

Kendi yönetimi döneminin ağır yaptırımları sayesinde “petrol satamayan İran’ın parası olmadığı için terörü destekleyemediğinden” söz eden Trump, “Biden döneminde bunun bozulduğunu, Harris’in ise Biden’dan bile beter olduğunu” öne sürerek şunları söyledi:

“Kazanırsak, çok basit olacak. Her şey yoluna girecek, hem de çok hızlı bir şekilde. Kazanmazsak, Ortadoğu’da büyük savaşlar ve belki de bir Üçüncü Dünya Savaşı olacak.”

“Şu anda Üçüncü Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı sonrası herhangi bir zamandan daha yakın. Ülkemizi ehil olmayan insanlar yönettiği için hiç bu kadar yakın olmamıştık.”

ABD KAMPÜSLERİNDEKİ FİLİSTİN DİRENİŞİNİ DE HEDEF ALDI

Görüşmenin ardından Trump’ın kampanyasından yapılan açıklamada, “Beyaz Saray’a döndüğünde Ortadoğu’ya barış getirmek ve ABD’deki üniversite kampüslerine yayılan antisemitizmin (Filistin yanlısı protestolar) önüne geçmek için her türlü çabayı göstereceğine söz verdi” denildi.

Bu arada görüşme sırasında bir ara Netanyahu’nun Gazze’de Hamas’ı yok etme hedefine atıfta bulunan “Mutlak zafer” sözlerinin yazılı olduğu mavi beyzbol şapkası takıp kameralara poz vermesi dikkat çekti. (Times of Israel, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version