AFP
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan Myanmar’daki durumla ilgili özel raportör Thomas Andrews, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Myanmar’ın Rohingya azınlığının daha önceki yıllarda gerçekleşen “soykırım şiddetine” benzer korkunç bir durumla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
BM raportörü Andrews, batı bölgesinde yaşanan son olaylar karşısında derin bir endişe duyduğunu dile getirdi. Andrews, “Cuntanın Arakan Ordusuna hızla toprak kaybettiği Rakhine Eyaletindeki durum dehşet verici” dedi.
Raportör, “ezilen, günah keçisi ilan edilen, sömürülen ve savaşan taraflar arasında sıkışıp kalan Rohingya halkı için bu durum 2016 ve 2017’de soykırıma varan şiddet olaylarının yankılarını taşıyor” dedi.
Myanmar’da 50 yıldan fazladır zulme uğrayan Müslüman Rohingyalara karşı şiddet, son 10 yılda yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Çoğunlukla ülkenin batısındaki Arakan bölgesinde yaşayan Rohingyalara yapılanlar, etnik temizlik ve soykırım olarak değerlendiriliyor.
Rohingyalar en çok zulüm gören azınlıklar arasında yer alıyor
1948’de İngiliz sömürgesi altındaki Myanmar’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra, hükümet Rohingya Müslümanlarını yabancı göçmenler olarak gördü ve vatandaşlık haklarını tanımadı. 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile Rohingya halkı, Myanmar vatandaşlığı hakkından tamamen mahrum bırakıldı.
Rohingya Müslümanları, etnik olarak Bengal kökenli oldukları için Myanmar’daki çoğunluk Budist halkı tarafından “yabancı” olarak görülüyor. Dini farklılıklar da bu gerilimleri artırıyor. Ordu ve hükümet, Rohingya karşıtı söylemleri siyasi amaçlarla sık sık kullanarak şiddeti körüklüyor.
Doğal kaynaklar açısından zengin bir bölge olan Arakan eyaletinden Rohingya nüfusunun yerinden edilmesi, bu kaynaklar üzerinde kontrol sağlamak isteyen Myanmar rejiminin işine geliyor.
2012 yılında Arakan eyaletinde Budist Rakhine halkı ile Rohingya Müslümanları arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi. Bu olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce Rohingya Müslümanı yerinden edildi. Şiddetin ardından Rohingya Müslümanlarına yönelik ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri arttı.
Myanmar ordusunun 2016 ve özellikle 2017 yılında Arakan eyaletinde gerçekleştirdiği askeri operasyonlar, şiddetin doruk noktasını oluşturdu. 2017 yılında Myanmar ordusu ve Budist milisler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda binlerce Müslüman Rohingya öldürüldü, köyler yakıldı ve yüzbinlerce Rohingya Bangladeş’e sığındı. Bu olaylar, Birleşmiş Milletler tarafından etnik temizlik ve soykırım olarak nitelendirildi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***