Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yükselmişti: “Zafer çığlıkları atacak bir durum yok!”

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yükselmişti: “Zafer çığlıkları atacak bir durum yok!”


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin B3 olan kredi notunu iki kademe birden artırarak B1’e yükseltti. Böylece Fitch ve Standart Poors’un ardından Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu yükseltmiş oldu.

Peki ekonomistler bu durumu nasıl yorumluyor?

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ortada ‘zafer çığlıkları ataca kbir durumun olmadığını’ söylüyor. Kara, “Moody’s tarihimizde ilk kez iki not artırımı birden yaptı. Zafer çığlıkları atacak bir durum yok, maçta 5-0 yenikken, 5-2 yapmaya benziyor. Sabırla hücuma devam etmeli ve bu arada gol yememeliyiz. İki kademe not artırımı Pazartesi borsayı ve diğer varlık fiyatlarını olumlu etkiler. Daha da önemlisi, bu gelişme sermaye girişlerinin kalitesini destekleyecektir. Son dönemdeki not artırımları, ülkeyi uçurumun eşiğine götüren tuhaf maceradan geri dönülmesinin doğal bir sonucu. Sevinelim, ama rehavete kapılacak bir durum yok. Yatırım yapılabilir seviyeye daha dört basamak var.“ diyor.

Son dönemdeki not artırımları, ülkeyi uçurumun eşiğine götüren tuhaf maceradan geri dönülmesinin doğal bir sonucu.

Sevinelim, ama rehavete kapılacak bir durum yok.

Yatırım yapılabilir seviyeye daha dört basamak var. pic.twitter.com/FNR80agkKx

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) July 20, 2024

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selva Demiralp ise X’te yaptığı yorumda, karar metnindeki önemli bir husus olan “maaş zamlarına” dikkat çekti. Şunları yazdı:

Moody’s karar metninde muğlak kalan önemli bir husus var:

1) 2024 sonu enflasyon beklentisi %45 altı, 2025 sonu enflasyon beklentisi %30 olarak ifade edilmiş (Buraya kadar sorun yok, bizim @Cem_Cakmakli
ve Sevcan Yeşiltaş ile yaptığımız hesaplamalar da benzer rakamlar veriyor).
2) Ücret ayarlamalarının beklenen enflasyona göre yapılması gerektiğinin altı çizilmiş. Peki ücret artışları hangi beklentiye göre yapılacak? Kendi tahminleri olan (ve piyasa katılımcılarının ortalamasını da temsil eden) %30 civarında mı, bunun yarısı kadar olan %14’luk TCMB beklentilerine göre mi, yoksa bunun kabaca üç katı olan hanehalkı beklentilerine göre mi?
3) Muhtemelen kastedilen TCMB’nin enflasyon beklentisi. Eğer öyleyse Moody’s kendi inanmadığı TCMB enflasyon tahminine göre bir maaş düzenlemesi yapılmasını mı öneriyor? Bu durumda TCMB beklentilerinde yıl içinde yapılan yukarı yönlü revizyonlar ne olacak?
4) Enflasyonu çıpalamak için enflasyon hedefine göre ücret artışı yapmak teoride doğrudur. Ancak bunun ücretli kesimi mağdur etmemesi için verilen hedefin gerçekleşiyor olması gerekir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version