Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Madımak ve Başbağlar’ın araştırılması önerisi, AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Madımak katliamının 31. yılı!


Madımak ve Başbağlar katliamlarının faillerinin tespit edilmesi için verilen öneri, TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve küçük ortağı MHP’nin oylarıyla reddedildi. CHP’nin araştırma önerisine Saadet Partisi ve DEM Parti’den destek geldi.

CHP’nin Madımak ve Başbağlar katliamlarının faillerinin tespit edilerek toplumsal adaleti sağlayacak süreçlerin başlatılması için verdiği grup önerisi TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Madımak katliamının Türkiye’de yaşayan Alevilere ve Alevilerin inancına karşı yapılan bir katliam olduğunu anlattı. Erol, “Eğer bir toplumsal uzlaşma ve bu olayların bir daha yaşanmamasına yönelik bir kaygımızın olmamasını istiyorsak bu Madımak katillerini yargılayın, yaptıklarını yanlarına kâr bırakmayın.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP, Madımak ve Başbağlar katliamlarının faillerinin tespit edilerek toplumsal adaleti sağlayacak süreçlerin başlatılması için grup önerisi verdi. Önergenin gerekçesini açıklayan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Yakın tarihimizde insanlık onurunu yaralan ve katliam sonucu önemli iki olayın anmasını yaptık. Bunlar, Madımak ve Başbağlar katliamları. İnsanlar katledildiler. Bu katliam, Türkiye’de yaşayan Alevilere ve Alevilerin inancına karşı yapılan bir katliamdı. Eğer bir toplumsal uzlaşma ve bu olayların bir daha yaşanmamasına yönelik bir kaygımızın olmamasını istiyorsak bu Madımak katillerini yargılayın, yaptıklarını yanlarına kâr bırakmayın.” dedi.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, katliamların toplumsal fay hatlarını harekete geçirilmek üzere yapıldığını belirterek, “Madımak ve Başbağlar katliamları fotoğrafının tamamında 1993 yılında hem toplumsal fay hatlarının hareket geçirilmesi hem insanımızın birbirine düşürülmesi, etnik ve mezhepsel fay hatlarının harekete geçirilerek insanların birbirinin arkasında duramayacağı bir noktaya taşınmasıyla alakalı bazı gelişmeler olduğunu net olarak görüyoruz. Başbağlar katliamı daha sonra oldu. Şimdi, biz de Madımak ve Başbağlar’ın arkasında kimler varsa, o gün bunları kim bu millete yaşattıysa her birisinin araştırılması, soruşturulması, netice itibarıyla tarihin karanlık sayfalarında kalmaması yönündeki irademizi ortaya koyuyor, bunu ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP’nin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version