Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Madde fiyatı tüketicinin ödediği bedeli göstermez, önemli olan değişimidir

Madde fiyatı tüketicinin ödediği bedeli göstermez, önemli olan değişimidir


Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski başeknomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, TÜİK’in madde sepetine ilişkin, “Madde fiyatı tüketicinin ödediği bedeli göstermez, önemli olan değişimidir” dedi. Kara’nın paylaşımını alıntılayarak konu ile ilgişi düşüncelerini paylaşan Eski CHP Milletvekili ve iktisatçı Prof. Dr. Hurşit Güneş de, “Bu yazdığı teknik olarak doğru. Ancak bir kamu kurumu veri derlerken gerçekle hiç ilintisi olmayan değerleri ele alıyorsa, hesapladığı yüzdesel değişim de geçerliliğinden kaybeder” ifadelerini kullandı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski başeknomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TÜİK’in madde sepetine ilişkin açıklama yaptı. Kara, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’in açıkladığı madde fiyatları seviyesi gündem olmuş. Teknik olarak böyle bakmak doğru değil. Madde fiyatı tüketicinin ödediği bedeli göstermez, seviye olarak bir anlamı yok, önemli olan değişimidir. Fiyat değişiminin makul görünmediği bazı alt kalemleri defalarca yazmıştım.”

Hesapladığı yüzdesel değişim de geçerliliğinden kaybeder”

Eski CHP Milletvekili ve iktisatçı Prof. Dr. Hurşit Güneş de, Kara’nın paylaşımına yanıt vererek tartışmaya dahil oldu. Güneş yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Genç bir meslektaşıma açık alanda yanıt vermenin çok uygun olmadığının farkındayım. Kaldı ki, bu yazdığı teknik olarak doğru. Ancak bir kamu kurumu veri derlerken gerçekle hiç ilintisi olmayan değerleri ele alıyorsa, hesapladığı yüzdesel değişim de geçerliliğinden kaybeder. TUİK veri derlediği noktaların böyle rakamları verdiğini belirtse de öylesine absürt değerler oluyor ki, bunu piyasada fiyat farklılıkları ile açıklamak mümkün değil.”

Exit mobile version