Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macron, istifasını sunan Başbakan Attal’ı görevde tuttu: Sol ittifak başbakan adayını bu hafta belirleyecek

Macron, istifasını sunan Başbakan Attal'ı görevde tuttu: Sol ittifak başbakan adayını bu hafta belirleyecek


– Fransa genel seçimlerinin ardından Başbakan Gabriel Attal, bugün Elysee Sarayı’na çıkarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sundu. Seçim sonuçlarıyla birlikte hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğu elde edemediği mecliste en güçlü blok rolü Yeni Halk Cephesi (NFP) isimli sol ittifaka geçerken, Macron, Attal’ı görevde tutmaya karar verdi.

‘ÜLKENİN İSTİKRARI İÇİN’

Elysee Sarayı’nın yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Macron, Attal’dan ülkenin istikrarını sağlamak amacıyla şimdilik başbakan olarak kalmasını istedi” denildi.

Dün Fransız siyasi geleneğine uygun olarak istifasını sunacağını açıklayan 34 yaşındaki Attal, ancak bu ay başlayacak Paris Yaz Olimpiyatı’nı da göz önüne alarak, gerektiği ürece geçici olarak görevde kalmaya hazır olduğunu, kararın cumhurbaşkanına bağlı olduğunu söyledi.

MACRON KANADI İSTİŞAREDE

Asıl soru Attal’ın ne kadar süre görevde kalacağı. Yeni Halk Cephesi, seçimi kazandıklarını ve hükümet kurma hakkına sahip olduklarını belirterek, Macron’dan görevi kendilerine vermesini istedi.

Ancak İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in merkez gruptan büyük bir milletvekili grubuyla görüşmesi beklenirken, Macron kanadının başka planları olabilir.

SOL İTTİFAKA BAŞBAKAN ADI VERMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPACAK MI?

Diğer yandan Yeni Halk Cephesi’nin başbakan adayını bu hafta belirlemesi bekleniyor.

İttifakın lider partisi Boyun Eğmeyen Fransa’dan (LFI) Manuel Bompard, “Hükümet edecek olan, meclisteki önde gelen siyasi gruptur, dolayısıyla cumhurbaşkanı, Yeni Halk Cephesi’nden bir başbakanı Matignon’a (başbakanlık konutu) çağırmakla yükümlüdür” diye çıkışarak ekledi:

“Kurumsal mantığa göre Macron’un bugün resmi olarak Yeni Halk Cephesi’ne kendisine başbakan adı vermesi için çağrıda bulunması gerekiyor. Bunu yapacak mı? Yoksa yapmayacak mı?”

Yeşiller lideri Marine Tondelier, “Bu cumhurbaşkanı her zaman sürprizlerle dolu olduğundan, göreceğiz” dedi.

SOL İTTİFAK, ADAYINI FİKİR BİRLİĞİ VEYA OYLAMAYLA BELİRLEYECEK

Sosyalist Parti (PS) lideri Olivier Faure, Yeni Halk Cephesi’nin bu hafta içinde başbakan adayını belirleyebileceğini söyledi.

Yurttaşlara “ülkeyi yönetemeyecekmiş izlenimi vermemek için” ittifakın gelecek hafta başbakanlık için aday gösterecek durumda olması gerektiğini dile getiren Faure, başbakan adayının ittifak ortaklarının fikir birliğiyle veya oylamasıyla belirleneceğini belirtti.

‘SOLA KAZANMAYI ÖĞRETEN, İTTİFAKI KURAN MELENCHON OLMALI’

LFI milletvekili Mathilde Panot da sol ittifakın bu hafta başbakan adayı ve hükümet teklifi sunacağını söyledi. İttifakın bazı ortaklarının karşı çıkmasına rağmen, LFI lideri Jean-Luc Melenchon’un başbakan adaylığının “kesinlikle göz ardı edilmediğini” öne süren Panot, “Melenchon, sola kazanmayı öğreten, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 22 alarak milyonlara yeniden ümit veren, NFP’nin var olabilmesini sağlayan kişidir” diye konuştu. (Reuters, BBC, AA, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version