Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuzey Kore’den NATO zirve bildirisine kınama

Kuzey Kore’den NATO zirve bildirisine kınama


Gavriil GRIGOROV / AFP

Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore NATO zirvesi bildirisini “yasadışı” olarak nitelendirerek kınadığını duyurdu. NATO bildirisinde, Pyongyang’ın Rusya’ya silah ihracatı sert bir şekilde kınanmıştı.

Pyongyang’ın Kore Merkez Haber Ajansı Cumartesi günü Dışişleri Bakanlığı’nın NATO deklarasyonunu “en güçlü şekilde kınadığını ve reddettiğini” bildirdi. Bakanlık sözcüsü, bildirinin “küresel ölçekte yeni bir Soğuk Savaş ve askeri çatışmayı kışkırttığını” ve “yeni bir güç ve karşı eylem tarzı” gerektirdiğini söyledi.

Bu hafta yayınlanan ortak bir bildiride NATO liderleri Kuzey Kore’yi Moskova’ya “doğrudan askeri destek sağlayarak” Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık savaşını “körüklemekle” eleştirdi. NATO liderleri ayrıca Çin’in Rusya’ya verdiği endüstriyel destekten duydukları “derin endişeyi” de dile getirdi.

Pyongyang, Moskova’ya silah sevkiyatı yaptığı iddialarını defalarca reddetti ancak Haziran ayında lider Kim Jong Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıya uğramaları halinde birbirlerinin askeri yardımına koşma taahhüdünü içeren bir savunma anlaşması imzaladı.

Güney Kore, Amerikan nükleer silahlarını davet ediyor

Seul ve Washington bu hafta NATO zirvesi çerçevesinde, Kuzey Kore’nin nükleer ve askeri tehditlerine karşı Kore yarımadası için entegre bir caydırıcılık sistemine ilişkin kılavuz ilkeleri imzaladı.

Güney Kore Başkanlık Ofisi, Seul ve Washington’un, Pyongyang’ın olası nükleer saldırılarını caydırmak ve bunlara karşılık vermek üzere Kore yarımadası ve çevresinde ABD nükleer varlıklarının konuşlandırılmasını resmileştiren yeni kılavuz ilkelerin uygulanmasına yardımcı olmak üzere ortak askeri tatbikatlar gerçekleştireceğini açıkladı.

Cumartesi günü daha sonra yayınlanan ayrı bir açıklamada Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, Seul ve Washington’u kılavuz ilkeleri imzalayarak Kuzey’e karşı “nükleer savaş hazırlıklarını hızlandırma niyeti” taşımakla suçladı.

Kuzey Kore, uyarıyı görmezden geldikleri takdirde ABD ve Güney Kore’nin “hayal edilemeyecek kadar ağır bir bedel ödemek zorunda kalacakları” tehdidinde bulundu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version