Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Köpekleri ‘uyutma’ yasasının ilk beş maddesi kabul edildi

Köpekleri ‘uyutma’ yasasının ilk beş maddesi kabul edildi


Kabul edilen ilk beş maddeyle değişiklikler şöyle…

‘Yakala-kısırlaştır-sal’ yöntemine son

Kanundaki ‘yakala-kısırlaştır-sal’ yönteminin kaldırılmasıyla hayvan bakımevi tanımı değiştirildi.

Buna göre yeni hayvan bakım evi tanımı şöyle: “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis.”

İnsan sağlığı vurgusu

Mevcut yasada, amaç, ‘hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak.’

Değişiklikle bu maddeye şu ifade eklendi: ‘insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla.’

Kayıt zorunluluğu

Mevcut yasada sadece ‘sahipsiz hayvan’ tanımı var, ‘sahipli hayvan’ tanımı yok. ‘Evcil’ ve ‘kontrollü hayvan’ tanımları var. ‘Sahipsiz hayvan’ tanımı şöyle: ‘barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanlar.’

Değişiklikle bir kedi veya köpeğin ‘sahipli’ sayılabilmesi Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirildi.

Sahipsiz hayvanlardan yaşam desteği çekildi

Mevcut yasada, “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” deniyor. Değişiklikle bu ifade kaldırıldı.

Kararı veteriner verecek

‘Olumsuz davranışları kontrol edilemeyen’ köpekleri öldürme kararı veteriner hekimlere bırakıldı.

Uygulanacak hüküm şöyle: “Hayvanlara ötanazi yapmak yasak olacak ancak hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak.”

Sahiplenme koşulu getirildi

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması öngörülüyor. Bu nedenle bakımevleri dışında bir hayvana ancak yasal sorumluluğunu alıp sahiplenerek bakılabilecek.

Birleşim bugün 14.00’da tekrar toplanmak üzere kapandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version