Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Köpek katliamını öngören tasarı Meclis’te: İnsanlığa ve hukuka sığmaz

Köpek katliamını öngören tasarı Meclis’te: İnsanlığa ve hukuka sığmaz


ANKARA – Köpeklerin öldürülmesine tepki gösteren DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Bu canı kim verdi? Siz nasıl alabilirsiniz? Bir türün toptan soykırımı insanlığa sığmaz, hukuka sığmaz. Sonuna kadar bunun karşısında olacağız” dedi. 

 

Köpeklerin öldürülmesini ön gören ve AKP tarafından Meclis’e sunulduktan sonra Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan yasa tasarısının görüşmelerine salonun değiştirilmesi ile tekrardan başlandı. Görüşüldüğü salonun küçük olması nedeniyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na taşınan tasarı görüşmelerine havyan hakları savunucuları alınmadı. Bunun yanı sıra pek çok vekillin danışmanı da yer olmadığı gerekçesi ile salona alınmadı.

 

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI ALINMADI 

 

Başlayan toplantıya hayvan hakları savunucuların alınmamasına tepki gösteren milletvekillerinin sözlerine yanıt veren komisyon başkanı AKP’li Vahip Kirişçi, “Tasarı hakkında söz söylemek isteyen herkese söz vereceğiz” dedi. Ancak bu sözlere rağmen havyan hakları savunucuları salona alınmadı.

 

MERTOĞLU’NDAN TASARI SAVUNMASI 

 

Tasarının altında imzası olan AKP’li Harun Mertoğlu’na söz verildi. Mertoğlu konuştuğu sırada DEM Parti, TİP ve EMEP milletvekilleri masaya vurarak, tepki gösterdi. Mertoğlu’nun tasarıya dair yaptığı sunumda hayvanların öldürülmeyeceğine dair ifadeler kullanmasına aynı partililer, “Yazdığınız teklifin maddelerini, fıkralarını okumadınız mı?”  diyerek, tepkisini sürdürdü.  Mertoğlu, tasarıyı savunurken, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” demesi dikkat çekti.

 

‘DEVLET  ÖLDÜRDÜ’

 

Bu sırada toplantıya alınan ve köpeklerin öldürülmesini savunun bir kişi, DEM Partililere doğru giderek, parmak salladı. Çocuğunun köpekler tarafından katledildiğini söyleyen kişiye yanıt veren Dersim Milletvekilli Ayten Kordu, “Devlet sizin çocuğunuzu öldürdü” dedi. Tartışmalar uzun bir süre devam etti.

 

CHP: İNSAN ÖLDÜRMEKLE EŞ DEĞER

 

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, salonun değiştirilmesini “iyi niyet” göstergesi olarak algıladıklarını ancak gerçeğin bu olmadığını söyledi.  Salona alınmayan hayvan hakları savunucularına işaret eden Emir, hayvanların katledilmesini isteyenlerin ise salona alındığını ve şov yaptırıldığını kaydetti. Komisyon başkanın Vahit Kirişçi’nin taraflı davrandığını kaydeden Emir, “2-3 milyon canlının katledilmesini onay verecek bu tasarıya izin  vermeyeceğiz. Aklınızdan geçirmeyin. Bu meclis annesiz, babasız çocukları öldürelim diye teklif verebilir mi? Bu ülke böyle bir yasayı kabul edebilir mi? Bu tasarı cana kıymaktır” diye kaydetti.

 

Yasanın geçmesi halinde ağır bir hayvan katliamının yaşanacağını belirten Emir, “Elinizi kana bulamayın. İnsan öldürmek ile hayvan öldürmek aynıdır” dedi.

 

‘TASARIYI DAYATMAYIN’

 

Söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, AKP’nin varlığından bu güne kadar sürekli toplumun aleyhine yasalar getirdiğini söyledi.  Tasarıyı, “katliam yasası” olarak tanımlayan Koçyiğit,  yasaya karşı çıkan hayvan hakları savunucularının da komisyon öncesi Meclis’te darp edildiğini paylaştı. Koçyiğit, “Dövdüren anlayış en nihayetinde köpekleri de katletmeyi kendine mubah görür. Tasarıyı hayvan hakları savunucularına, muhalefete rağmen dayatmayın” diye kaydetti.

 

‘NEDEN SES ÇIKARMADINIZ?’

 

Yaşanan çocuk ölümlerine ve çocuk tecavüzcülerine değinen Koçyiğit, “Bunlara ses çıkarmadınız ama çocuk hassasiyetiniz var öyle mi? İnanalım mı size? Bir türün toptan soykırımı insanlığa sığmaz, hukuka sığmaz. Sonuna kadar bunun karşısında olacağız. Bütün STÖ temsilcileri  dışarda bekliyor. Alınmasını bekliyoruz. Biz sonuna kadar bu yasaya karşı sözümüzü söylemeye devam edeceğiz. Bu yasanın altında imzası olanlar utanç ile anılacak. Tarih Hayırsız adayı unutmadı. Tarih bu yasayı da bu yasayı getireni de asla unutmayacak” diye belirtti.

 

HAYVANLARIN ÖLÜMÜN İSTEYENLER SALONDA!

 

Kirişçi, STÖ temsilcilerinin darp edilmesi yönünde emir vermediğini sadece salona “Kesinlikle alınmasın” şeklinde emir verdiğini savundu.  Muhalefet partileri milletvekilleri, hayvan hakları savunucularının salonda bulunmadığını ancak öldürülmesini isteyen platform üyelerinin ise salonda bulunduğunu paylaştı. Kirişçi, salonda bulunan platform üyelerinin dışarı çıkarılmasını istedi. Ancak bu kişiler salondan çıkmadı.

 

‘SEBEP  AKP’

 

Söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu yaşamını yitiren ya da yaralanan kişilerin salonda bulunan fotoğraflarına dikkat çekerek, iktidarın politikalarının sonucu olduğunu kaydetti. Kavuncu, “Bu işi hayvanları katletmeden çözebilme yolunu bulmamız lazım” diye kaydetti.  

 

‘AKP TOPLUMUN YÖNÜNÜ BAŞKA YERE ÇEKER’

 

Söz alan CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ortamın gergin olduğunu ve bu yasanın bu ortamda tartışılmaması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, “Hangi zorunlu toplumsal ihtiyaç için tam da Meclis kapanırken, bu yasayı toplumun gündemine soktunuz?  AKP’nin siyaset yapma tarzından biliyoruz; AKP, toplumun bir bölümünü ilgilendiren ya da genelini ilgilendiren bir konu olduğunda gündem mühendisliği ile toplumun yönünü başka bir yere çeker” ifadelerini kullandı.

 

‘DARP EDENLER ORTAYA ÇIKARILSIN’ 

 

Söz alan DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, tasarının  anayasaya aykırı olduğunun altını çizdi. Yasa ile faşizmin tahkim edilmeye çalışıldığını kaydeden Koca, “Baştan itibaren olağanüstü koşullarda, sanki bir darbe varmış gibi bir süreç ile karşı karşıya kaldık”  diye kaydetti. Koca, Meclis’e gelen ancak toplantıya alınmayan ve darp edilen hayvan hakları savunucularını darp eden polislerin tespit edilmesi ve talimat verenin de ortaya çıkarılmasını istedi.

 

KİRİŞÇİ’DEN LİSTEYLE AKTİVİSTLERİ ALMA KARARI 

 

Bu sırada muhalefet partisi milletvekilleri, köpeklerin öldürülmesini isteyen dernek ve platform üyelerinin hala dışarı çıkmadığını paylaştı. Komisyon başkanı Kirişçi, söz konusu kişilerin toplantı salonunda bulunup bulunmadığını sordu. Platform üyeleri, başkanları ve avukatları, salonda olduğu yönünde bilgi verdi. Kirişçi, dışarı çıkmalarını istedi. Ancak bu kişiler dışarı çıkmayı reddetti. Kirişçi, bu duruma herhangi bir şey demedi. Kirişçi, muhalefetin tepkisini sonrasında köpeklerin öldürülmesine karşı çıkan hayvan hakları savunucuların salona alınmasını istedi. Ancak Kirişçi, katılmak isteyenlerin isimlerini listeye yazmasını ve sadece bu listede yer alan kişilerin salona alınabileceğini söyledi.

 

BELEDİYELER GÖREVİNİ YAPMIYOR

 

Teklifin geneli üzerine söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, anayasaya aykırı olduğuna dair verdikleri önergelerin reddedilmesine dikkat çekti ve tepki gösterdi. “Bu yanlıştan bir an önce dönün” diyerek, sözlerini sürdüren Koçyiğit, teklifte ceza ile ilgili hususların olduğunu ancak Adalet Komisyonu’nun yanı sıra pek çok  komisyonun görüşünün alınmadığını ve alınması gerektiğini belirtti. Koçyiğit, 1910’da Hayırsız Adaya götürülen ve orada ölüme terk edilen köpekleri hatırlattı. Koçyiğit, “Bu meclis aynı utancı konuşuyor. Bu meseleyi çözmek mi istiyoruz? 5109 Yasası var. Yerel Yönetimlere görevler veriyor. Yönetimler görevini yerine getiriyor mu? Getirmiyor. Bin 380 belediyenin olduğu Türkiye’de 300 yakın barınak var” diye kaydetti.

 

‘ANAYASA’DA YOK’ 

 

Koçyiğit, “Biz akılıyız, yürüyoruz makine yapıyoruz diye başka bir canlıyı öldürme hakkını kazandığımız anlamına gelmez. Canlılar arasında bir hiyerarşi olamaz. Bir köpeğe şiddet uygulandığında canı yanar. Bizim gibi canları var. Bir partileri olmayan bir sözleri olmayan köpeklerin ölüm fermanını vermeye çalışıyoruz. Ötenazi deniyor? Ötenazi kime uygulanır? Anayasa’da ötenazi diye bir  şey geçmiyor. Peki nasıl yapacağız. Köpekleri öldüreceğiz ve adına ötenazi diyoruz. Bu şekilde olmaz” diye belirtti.

 

ANAYASA UYGULANMIŞ OLSAYDI OLMAZDI

 

Koçyiğit, “Mevcut anayasayı uygulamış olsaydınız bugün bunu konuşmazdık. Bu canı kim verdi? Siz nasıl alabilirsiniz? Aleviler oruç dönemlerinde kapılarındaki yılanı vurmazlar. Ağacı kestiğimiz zaman ilk önce izin veririz. Bizim orada hasat yapıldığında kuşun hakkı bırakılır. Şimdi böyle bir kültürün olduğu bir yerde hayvanları katletmeye yol vermek hangi geleneğimize, töremize sığıyor” ifadelerini kullandı.

 

‘KATLİAM SIRAYLA YAPILACAK’ 

 

Koçyiğit, “Çocuklar aç, her şey berbat durumda. Ancak biz yaz ortasında köpekleri nasıl katledileceğimizi düşünüyoruz! Altı ayda 221 kadın katledildi. Ancak bunu konuşmuyoruz. Yangın çıktı 15 insanımız öldü. İzmir’de yurttaşımız yaşamını yitirdi. Sadece sokakta köpekler paçamızdan tutuyormuş gibi  yasa getirdik. İlk düşmanlaştırılanlar hayvanlardır. Hitler döneminde de böyleydi. Önce sokak hayvanları katledilecek. Ardından göçmenler. Çünkü ötekiler üzerinden işleyen bir politika var. Sonra Kürtler, sonra Aleviler sonra büyücü, cadı denilen kadınlar katledilecek. Şu an en korumasız, güçsüz olan hayvanlara yöneldiler” diye konuştu.

 

Komisyon görüşmeleri devam ediyor.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version