Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu; yıllık yüzde 45

Türkiye zirvede; Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre 1 yıllık kira artış oranı yüzde 125!


Konut Fiyat Endeksi mayısta yüzde 1,3 arttı. Fiyatlardaki yıllık artış ise yüzde 45 olarak kayda geçti. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 35,3, Ankara’da yüzde 53,9, İzmir’de yüzde 44,2 yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Konut Fiyat Endeksi raporunda, “2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 45,0 oranında artmış, reel olarak ise yüzde 14,9 oranında azalmıştır.” denildi. Reel olarak azalma olması, konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında olduğu anlamına geliyor.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 1273,5 oldu.

KFE, mayısta yıllık bazda yüzde 45 artarken, bu dönemde reel olarak azalış yüzde 14,9 oldu. Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında nisanda bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 1,1, Ankara için yüzde 2,4 ve İzmir için yüzde 2,6 artış görüldü.

Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 35,3, Ankara’da yüzde 53,9, İzmir’de yüzde 44,2 yükseldi.

Fiyatların artış hızı neden yavaşladı?

Peki İstanbul’da konut fiyatlarındaki artışın hız kesmesinin nedeni ne? Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, bu konuyla ilgili paylaşımında, “İstanbul’da konut fiyatlarının daha belirgin hız kesmesinde muhtemelen depremin de etkisi var.” diyor. Kara’nın paylaştığı grafikte de Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul’da da ev fiyatlarındaki yükselme hızının düştüğü görülüyor.

İstanbul’da konut fiyatlarının daha belirgin hız kesmesinde muhtemelen depremin de etkisi var. pic.twitter.com/Eu5pClvqL7

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) July 17, 2024

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version