Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katledilenler anıldı: Sivası unutma unutturma | YENİLENDİ


HABER MERKEZİ – Madımak’ın katliamının 31’inci yıl dönümü kapsamında yapılan basın açıklamasında katliamın karanlıkta bırakıldığını vurgulanarak, “Çözüm faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı.

Wan Emek ve Demokrasi Platformu, Sêwaz merkezde bulunan Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçının katledilişlerinin 31’inci yıl dönümü kapsamında Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan İl Eşbaşkanları Gülşen Kurt ve Veysi Dilekçi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.  Sık sık, “Madımak, Halepçe katlettiler kalleşçe” sloganları atıldığı açıklamada, “Yaktınız, baktınız, affettiniz” yazılı pankart açıldı.

 

‘KATLİAM KARANLIKTA BIRAKILDI’

 

Açıklamayı yapan HABER-SEN Şube Başkanı Hamit Aker, aşanan katliamın Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini dile getirdi. Aker, katliamın 31 yıldır temel insani değerlerini yitirmemiş herkesin yüreğini kanatmaya ve acıtmaya devam ettiğini vurguladı. Geçmişte yaşanan Çorum, Mereş, gibi birçok katliamı hatırlatan Aker, “Yaşanan vahşetlerin bir devamı olarak gerçekleşen Sivas katliamı, ülkemizin ve halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 33 canımızın ırkçı-gerici ve derin güçlerince katledilmiştir. Sivas katliamı, tıpkı Malatya, Maraş, Çorum, 1 Mayıs 77, Beyazıt, Gazi katliamları gibi karanlıkta bırakılmış, arkasındaki güçler kasıtlı olarak ortaya çıkarılmamıştır” dedi.

 

‘KATLİAMLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ’

 

Sêwas’taki katliamın saldırganların engellenmemesi, katliamın üstünün örtülmesi ve sadece birkaç kişinin göstermelik cezalar alması, geçmişte yaşanan benzer katliamların ortak özelliği taşıdığını söyleyen Aker, “Sivas katliamının hedefi başta Aleviler olmak üzere, resmi ideolojinin dışında kalan kimlik, inanç ve mezhepler, yıllarca ezilen, sömürülen ve yok sayılanlar olmuştur. Sivas katliamı sonrasında da Alevilere yönelik ayrımcı ve hedef gösteren uygulamaların sürmesi düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

 

İZMİR 

 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Madımak katliamının yıl dönümüne ilişkin İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Madımak yanıyor unutmadık unutmayacağız” pankartı açılan açıklamada “Şiirler öğretti ve tarih insan yanan bir maddedir”, “Bu ülkede aydınların yakıldığını unutma unutturma” ve “Şeriata faşizme karanlığa geçit yok” dövizleri taşındı. Kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada sık sık “Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”,  “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” ve “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta.” Sloganları atıldı. 

 

‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’

 

Açıklamada konuşan ABF Ege Bölge Sorumlusu Bahar Kaplan, Madımak Katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve zaman aşımı kararını kabul etmediklerini vurguladı. Katliamın üzerinden geçen 31 yılın 22 yılında AKP iktidarının olduğunu anımsatan Kaplan, “İktidarlarının ilk gününden beri de katliamcı zihniyetin lehinde taraf olmuştur. Katillerin avukatlığını yapanları milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri de affederek serbest bırakmıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa işe, Diyanet İşleri’nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AHİM’in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır” dedi.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version