Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanayan yara Srebrenitsa soykırımının 29’uncu yılı; 14 kurban yeniden toprağa verildi

Kanayan yara Srebrenitsa soykırımının 29’uncu yılı; 14 kurban yeniden toprağa verildi


ELVIS BARUKCIC / AFP

Perşembe günü Bosna’nın Srebrenitsa kasabasında toplanan binlerce insan, 1995 yılında Bosnalı Müslümanlara yönelik katliamı andı. Geçen yıl bulunan 14 soykırım kurbanının kalıntıları Srebrenitsa’nın hemen dışındaki Potocari’de toprağa verildi.

1995’te Sırp kuvvetleri tarafından yapılan Srebrenitsa soykırımının 29’uncu yılı gözyaşları içinde anıldı. 11 Temmuz 1995’te Bosnalı Sırp güçler, o zamanlar BM korumasındaki bir bölge olan Srebrenitsa’yı ele geçirmiş ve 8 bin Müslümanı öldürmüştü.

Srebrenitsa soykırımı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük katliam olarak kabul ediliyor. 2 uluslararası mahkeme yaşananların soykırım olduğuna karar vermişti.

BM mahkemesi Bosnalı Sırp savaş dönemi siyasi lideri Radovan Karadziç ve ordu komutanı Ratko Mladiç’i Srebrenitsa soykırımı da dahil olmak üzere savaş suçlarından ömür boyu hapis cezasına mahkum etmişti.

Mayıs ayında BM Genel Kurulu 11 Temmuz’u 1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Anma Günü ilan eden bir kararı kabul etti.

AB dış politika şefi Josep Borrell ve bloğun genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Oliver Varhelyi yaptıkları ortak açıklamada, “Soykırımı inkar eden, tarihi yeniden yazmaya çalışan ve savaş suçlularını yüceltenlere aramızda yer yok” dedi.

1,000 Bosnalı hala kayıp 

Perşembe günü, aralarında 17 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 14 soykırım kurbanının kalıntıları Srebrenitsa’nın hemen dışındaki Potocari’de bulunan anıt mezarlığa defnedildi.

Kalıntıları geçen yıl Srebrenitsa bölgesinde bulunan Beriz Mujic, kardeşi Hazim’in yanında toprağa verilecek. 6 bin 988 Srebrenitsa kurbanının kalıntıları, çoğu Potocari’deki mezarlığa gömüldü.

Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının kalıntıları 87 farklı toplu mezarda bulundu ve yetkililer hala yaklaşık 1,000 kişiyi aradıklarını söyledi.

Bosnalı Sırp güçler işledikleri savaş suçunu örtbas etmek için kurbanların cesetlerini gömdükleri toplu mezarlardan başka toplu mezarlara taşımıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version