Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KAMBOÇYA | 10 iklim aktivistine 6 ila 8 yıl arasında hapis cezası verildi

KAMBOÇYA | 10 iklim aktivistine 6 ila 8 yıl arasında hapis cezası verildi


TANG CHHIN SOTHY / AFP

Kamboçya mahkemeleri ülkenin az sayıdaki çevre derneklerinden birinden 10 aktiviste 6 ila 8 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Kamboçya’da iklim aktivistlerine devlete karşı komplo kurma suçundan 6 ila 8 yıl arasında değişen cezalar verildi. Aktivistler kararı siyasi olarak nitelendirirken, suçlamaları reddetti.

Kamboçya İnsan Hakları Savunma Ligi genel direktörü Am Sam Ath AFP’ye yaptığı açıklamada, aralarında Tabiat Ana Kamboçya adlı STK’nın kurucularından, 2015 yılında Kamboçya’dan sınır dışı edilen İspanyol Alejandro Gonzalez-Davidson’ın da bulunduğu 3 kişinin devlete karşı komplo kurmak ve yalancı şahitlik suçlarından 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Diğer 7 aktivist ise 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aktivistlerden 5’i gıyaplarında yargılandı.

Am Sam Ath, “Bugün mahkeme, çevrenin korunması ve demokratik ilkeler için mücadele eden genç aktivistlerin aslında devlete karşı hareket ettiklerine karar verdi” dedi.

Karardan önce, 4 aktivist ve e destekçileri, yas rengi olan beyaz giyerek temsili bir cenaze törenine katılmışlardı.

Uluslararası Af Örgütü’nden Montse Ferrer yaptığı açıklamada “Bugünkü karar Kamboçya’da sivil topluma vurulan bir başka darbedir” dedi. “Hükümet bir kez daha muhalefete tahammülü olmadığını gösteriyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl Tabiat Ana’ya ödül veren İsveç merkezli Right Livelihood örgütü de mahkumiyet kararlarını eleştirdi ve aktivistlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Hükümet sözcüsü Pen Bona AFP’ye yaptığı açıklamada “Savcılık sadece suç işlemiş kişileri hedef alıyor” diyerek iddiaları reddetti.

Son yıllarda çevre aktivistleri,  Asya’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Kamboçya’yı topyekûn kalkındırma planlarını sekteye uğrattığı için Kamboçyalı yetkililer tarafından baskıya maruz bırakıldı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre 2001-2015 yılları arasında Kamboçya ormanlarının üçte biri kesildi ve orman örtüsü kaybı dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar hızlandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version